Sverige

Moderat rasar mot miljökampanj inför EU-valet: ”Ren och skär lögn”

Hur kan man rösta mot ett förslag som ska stoppa importen av illegalt avverkad regnskog? Den frågan ställer sig Naturskyddsföreningen, och listar de KD- och M-parlamentariker som röstat emot EU:s timmerförordning.

Svaret från Moderaterna dröjde inte länge. 

”Är det sant?” – En mycket omdiskuterad fråga på Naturskyddsföreningens Facebook-sida just nu.Bild: Skärmdump från Facebook
Christofer Fjellner, ledamot av Europaparlamentet för moderaterna i miljöutskottet, skriver i ett öppet brev till organisationen att ”Vi moderater har aldrig röstat för import av illegalt avverkat timmer.” Vad de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna röstade nej till var byråkratin som beslutet skulle innebära och som Fjellner menar skulle slå orättvist hårt mot fattiga länder som vill sälja timmer till EU.
Naturskyddsföreningens Facebook-inlägg om saken, det som startat diskussionen, har hittills delats över 4000 gånger.
Fjellner kallar Naturskyddsföreningens tolkning för ”ren och skär lögn”, något organisationens generalsekreterare och ordförande inte håller med om. ”Däremot har vi olika åsikter om hur parlamentarikerna borde ha röstat i just denna omröstning”, skriver de.
Naturskyddsföreningen har betygsatt de svenska EU-parlamentarikernas miljövänlighet, i den granskningen är får alla och enbart Moderaternas parlamentariker bottenbetyg.
Gå till toppen