Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En pingvinfilm fast om träd – minus det gulliga

Det var en gång en skog

OriginalTitle: Il était une forêt. Genre: Dokumentär. DirectedBy: Luc Jacquet. Actors: Francis Hallé. Country: Frankrike. PublishYear: 2013.
”Träd förkroppsligar tiden”, enligt Francis Hallé. Hur kan vi då tillåta att tusenåriga trädkroppar skövlas på minuter?
”Det var en gång en skog” är visuellt överväldigande.Bild: Tria Art Film
De sensationella internationella framgångarna med den publikfriande ”Pingvinresan” (2005) har gjort det möjligt för Luc Jacquet att göra en dokumentär om de tropiska regnskogarnas liv, trots att träd inte lockar fram lika många ”åhh”-reaktioner som ulliga pingvinungar. Idén kom från den 75-årige regnskogsexperten Hallé som blir vår vägvisare i Peru och Gabon.
Kontrasten mellan ”det oändligt lilla och det oändligt stora” är ett återkommande tema. Kameran växlar mellan klaustrofobiskt närgångna detaljstudier och flygbilder där tropiska skogslandskap vecklar ut sig som smaragdgröna lapptäcken mot horisonten. ”Det var en gång en skog” är visuellt överväldigande, med hisnande kameraåkningar utmed jättelika trädstammar och Rousseau-naivistiska tecknade växter som animerar den fotografiska bilden. Animationerna som utgår från Professor Hallés egen teckningsstil är ett effektivt sätt att visuellt förklara biologiska processer, även om greppet överanvänds och ibland blir tröttsamt.
”Pingvinernas resa” utmärkte sig genom att låta skådespelare (i den svenska versionen Gösta Ekman) dramatisera berättandet. Den här gången finns inget svenskt ljudspår, utan filmen är textad och vi hör Hallés berättelse framföras av Michel Papineschi, vars stämma den franska publiken känner igen som Robin Williams dubbröst. Men trots Pierre Neveuxs känslosamma musik och ett högtravande språk kryddat med filosofiska aforismer saknar filmen den kletiga gullighet som gjorde ”Pingvinresan” svårsmält.
Berättarrösten hävdar att regnskogens myror sammantaget väger mer än alla andra väsen som rör sig i den tropiska vegetationen. Fem myror är fler än fyra elefanter, alltså. Men i denna film är alla djur kortlivade varelser som lever och dör i skuggan av mäktiga tusenåriga trädkronor.
Gå till toppen