Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Litteraturhus i Lund kan bli verklighet

Ett litteraturhus i Lund kan bli verklighet i år. Förhandlingar om att flytta in ovanpå Gleerupshuset är långt komna och en arkitekt har skissat på idén.

Bild: Nelly Herzberg, arkiv, 2008
Föreningen Litteraturhus Lund, Författarcentrum Syd och Litteraturbaren har nu fått klartecken till att hyra den tomma lokalen ovanpå Gleerups till en reducerad hyra.
– Det är helt fantastiskt att vi har kommit så här långt. Och att det finns så många som vill det här, säger Sophie Holgersson, projektledare för Litteraturhus Lund.
Litteraturhuset ska bland annat hysa ett bokkafé och bli en mötesplats för litterära evenemang men också fungera som ett showroom för olika Lundaförlag. En idé är en lokal bokmässa.
Tanken att flytta in ovanpå Gleerups har funnits länge. Här har bland annat redan hållits bokcirklar. Men hyran för de 500 kvadratmeterna var inledningsvis för hög, 60 000-70 000 kronor i månaden. Nu har hyran halverats och föreningarna letar efter finansiärer.
– Vi känner att det finns goda förutsättningar för att hitta en finansiering. Och vi har en gemensam idé med förvaltaren där vi har möjlighet att starta ett samarbete och testa våra nätverk så att vi får igång en verksamhet. Mycket mer kan jag inte säga just nu men jag tror att det är görligt.
En möjlighet är att söka kommunalt stöd för verksamheten, men Sophie Holgersson är noga med att poängtera att litteraturhuset inte helt ska stå i beroendeställning till kommunen utan både ha en egen långsiktig bärande affärsidé och en för alla öppen litterär verksamhet.
– Ett litteraturhus är inte heller något som ska ersätta ett kulturhus. Det vore häftigt att ha både ett litteraturhus, kulturhus och ett filmhus i Lund.
När slår ni upp portarna?
– Jag säger innan årsskiftet så har jag tagit i lite.

Litteraturhus

Europas första litteraturhus öppnades i Berlin i mitten av 1980-talet. Sedan dess har det öppnat litteraturhus i fler tyska städer, i Österrike, Schweiz, Frankrike, Italien och Belgien. 2005 fick Köpenhamn sitt litteraturhus och 2007 kom ett i Oslo.
Ett litteraturhus Lund är tänkt att innehålla:
- Showroom för lundaförlag och författaruppläsningar och föredrag.
- Scen för litterära framträdande och andra evenemang.
- Kontorsplatser för litterära och kulturella aktörer.
- Arbetsrum för författare och framtida fristadsförfattare.
Gå till toppen