Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fred och frihet, inte gurkor

Det låter lite för stort, lite för högtidligt. Men det EU och valet handlar om är fred och frihet. Välstånd är ett mål på vägen.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Om Ukraina hade varit med i EU så hade Ryssland inte annekterat Krim, då skulle inte landet stå på randen av ett inbördeskrig. Jasenko Selimovic (FP) var övertygande då Malmömötet i onsdags diskuterade den europeiska unionen, under rubriken "Valår efter krisår – EU, folket och framtiden".
Har EU och Nato provocerat fram situationen genom att inte förstå rysk geopolitik?
Selimovic protesterade:
"Det är uppenbart att Ukraina ville till EU, det är ingen som har tvingat dem. Nu kommer militären in och destabiliserar. EU kan inte jämställas med Ryssland. EU består av demokratier. Ryssland är ett auktoritärt land som ockuperar ett annat."
Marita Ulvskog (S) är inne på samma linje:
"Det är utvecklingen i Ryssland som sådan som är orsaken, det är inte EU:s fel vad som händer i Ukraina."
Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar menade att det handlar lika mycket om uppror och revolution inne i Ukraina. Kajsa Ekis Ekman, marxistisk debattör, såg ett folkligt uppror, där högerkrafter tog över:
"Men jag anser inte att det här inte hade hänt om Ukraina hade varit med i EU."
Hur som helst:
Plötsligt är freden i Europa mindre självklar.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen