Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Österrikes Conchita Wurst vann i Köpenhamn

Korven gick inte att stoppa. Conchita Wurst sjöng Österrike till seger när Eurovision Song Contest avgjordes i Köpenhamn.
Sveriges Sanna Nielsen kom på en fin tredjeplats.

Conchita WurstBild: Frank Augstein/AP
Det var en rafflande omröstning, där ändå rätt snart tre huvudkonkurrenter utkristalliserades. Den holländska countrylåten, duetten "Calm After the Storm", fick mängder av tolvpoängare och tog sig till slut förbi Sverige. Men inget kunde hindra Österrike från att för första gången sedan 1966 vinna tävlingen.
Bakom den storartat dramatiska låten, och bakom den skäggiga dragartisten Conchita Wurst, står en man som föddes som Thomas Neuwirth i österrikiska Gmunden för 26 år sedan. "Rise Like A Phoenix" reste sig och satte tillbaka Österrike på ESC-kartan.
Thomas Neuwirth har tidigare medverkat i ett par tv-såpor, och introducerade sitt drag-jag Conchita Wurst i tv för tre år sedan. Till ESC sökte hon sig redan 2012, då hon kom tvåa i den nationella uttagningen och fick se sig slagen av Trackshittaz.
Låten "Rise Like A Phoenix" är skriven av en kvartett, där Charley Mason — som också skrivit för Melodifestivalen — jobbade med Joey Patulka, Ali Zuckowski och Julian Maas.
Österrike fick poäng lite varstans ifrån. Svenska Alcazar presenterade de svenska röstsiffrorna, som var rätt typiska: max tolv till Österrike, tio till Holland och åtta till vår granne Danmark. Conchita Wurst fick maxpoäng också från bland andra Grekland, Nederländerna, Storbritannien, Portugal, Belgien, Finland, Irland och Italien.
Österrike har annars inte riktigt varit med i ESC-matchen på senare år. Den enda som fått hyfsat gott genomslag är Alf Maiers civilisationskritiska, men också lustigt Papphammar-mässiga "Weil Der Mensch Zähit" som 2003 retade gallfeber på folk och uppfattades som ett anti-bidrag kom faktiskt på en hedrande sjätteplats.
Men den var ett kort lysande untantag i ett protokoll fullt av plumpar. Sedan semifinalerna infördes 2005 har Österrike avancerat till final vid bara två tillfällen — vilket delvis förklaras av att de vid fyra tillfällen inte ens brydde sig tillräckligt för att ställa upp. År 2007 slutade i alla fall Nadine Bailers "The Secret of Love" på artonde plats, men i år gick det som sagt betydligt bättre.
Det är 48 år sedan de vann senast, år 1966 när Udo Jürgens på sitt tredje ESC-försök sjöng "Merci, Chérie".
Nästa är är Eurovision Song Contest tillbaka på österrikisk mark — sannolikt i Wien. Där det väl finns gott om wienerkorvar?
Utöver Österrike, Nederländerna och Sverige gick det väldigt bra för förhandstippade bidrag från Armenien och Ungern. Men de hade inte riktigt i toppstriden att göra, trots allt.

Topp tio i kväll

1. Österrike
2. Nederländerna
3. Sverige
4. Armenien
5. Ungern
6. Ukraina
7. Ryssland
8. Norge
9. Danmark
10. Spanien
 
Gå till toppen