Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tre av tio vill ha Führer i Österrike

Allt fler österrikare önskar sig en stark ledare som inte behöver bry sig om demokratiska spelregler. Det visar en undersökning som gjorts av det statsvetenskapliga forskningsinstitutet Sora i Wien.
En undersökning i Österrike visar att intresset för en stark ledare som inte behöver ta hänsyn till demokrati växer.Bild: Ingemar D Kristiansen (arkiv)
Av de drygt tusen tillfrågade instämde 29 procent i påståendet att Österrike behöver ”en stark ledare (Führer) som inte behöver bekymra sig om val och parlament”.
Detta är betydligt fler än i en motsvarande undersökning 2007. Och det finns tydliga paralleller till den stämning som rådde under 1930-talet, säger historikern Oliver Rathkolb till tidningen Die Presse.
I det sista fria tyska valet, hösten 1932, röstade bara var tredje tysk väljare på ett parti som ville bevara parlamentarismen. Demokratins dåliga anseende hjälpte nazisterna till makten - och fick många österrikare att jubla när Adolf Hitler 1938 gjorde sitt intåg i Wien.
Av de tillfrågade österrikarna anser 56 procent nu att ”diskussionen om Förintelsen borde avslutas”. Det är framför allt unga och lågutbildade som anser att det är dags att lägga nazisttiden, andra världskriget och Förintelsen till handlingarna.
– Politikerna måste vara medvetna om att dessa stämningar grasserar i vårt samhälle, säger Oliver Rathkolb.
Det finns dock ”positiva” tecken i Sora-undersökningen, åtminstone om man jämför med tidigare. Idag anser 49 procent av de tillfrågade att nazismen i huvudsak fick negativa följder för Österrike. Det är fler än när samma fråga ställdes i en undersökning 2005. (29 procent tycker att nazismens effekter var ”både bra och dåliga”.)
Slutsats: ”Det finns ett klart samband mellan historiemedvetande och tro på demokratin”, summerar Sora.
Gå till toppen