Lund

Brytfest Lund tar på sig skulden för Stenkrossen

Gruppen Brytfest Lund tar på sig skulden för det som hände på Stenkrossen. Men det finns kritik mot arrangemanget bland deltagare.

Anna Dahlberg i förstörelsen på Stenkrossen i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
I ett meddelande till lundapolisen som skickades ut sent på lördagskvällen tog gruppen Brytfest Lund på sig skulden för händelsen på Stenkrossen. De hänvisade till 1 maj, då de menar att polisen angrep demonstranter.
Brytfest Lund beskriver sig som en grupp fria individer utan några kopplingar till andra organisationer eller sammanslutningar. Till Sydsvenskan skriver de att de inte har något med Reclaim the streets att göra.
Bloggaren Simon Lerkot Berglind var på plats under demonstrationen och på Stenkrossen. I ett inlägg på sin blogg skriver han om kvällen under rubriken "Brytfesten i Stenkrossen: Rätt men fel". I ett mejl till Sydsvenskan förklarar han varför han deltog.
"För att visa att människor kan göra någonting bra tillsammans. Om vi kan festa tillsammans så ger det också en känsla av att vi kan göra andra saker tillsammans. Vi kan stoppa politiska och sociala orättvisor", skriver han.
Men han är samtidigt kritisk till valet av plats för en brytfest. Han menar också att många personer utan politiskt motiv kom till Stenkrossen.
"Jag är inte medarrangör och jag är inte med i någon av grupperingarna som brukar planera de här festerna. Stenkrossen var ingen bra lokal att ha en brytfest i. Men facit i hand är det svårt att inte se festen som kontraproduktiv för våra syften."
Ångrar du att du var med?
"Nej, jag ångrar bara att jag inte tog mer ansvar. Jag kunde sagt 'nej, Stenkrossen är inte bra, vi går härifrån'."
Läs alla artiklar om: Vandaliseringen av Stenkrossen
Gå till toppen