Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inkomstskillnaderna ökar i Sverige

Sveriges höginkomsttagare tjänar allt mer. Den procent som deklarerar högst inkomster i Sverige drar in nära en tiondel av alla inkomster, skriver SVT.

Bild: Jonas Ekströmer/TT
Sedan andra världskriget och fram till början 1980-talet så minskade inkomstskillnaderna i Sverige. Därefter har skillnaderna ökat igen och nu har vi samma situation som 1947, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) siffror.
– Topprocenten, den rikaste hundradelen, tjänar ungefär en tiondel av alla inkomster som tjänas av den vuxna befolkningen, säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet till SVT.
– Vi har haft liknande nivåer under 2000-talet men annars får vi gå tillbaks till 1947. Då tjänar den rikaste hundradelen nästan exakt lika mycket som de gör i dag.
Daniel Waldenström och Jesper Roine på Handelshögskolan i Stockholm har tillsammans granskat SCB:s siffror.
– Ökningarna i inkomst har tillfallit hela befolkningen, men varit allra tydligast och allra störst i toppen av inkomstfördelningen. 
Vad tjänar du själv i förhållande till andra? SVT har utvecklat ett test där du snabbt kan se var du placerar dig på löneskalan.
Gå till toppen