Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blinkande cykelhjälm segrare i programmeringstävling

En uppkopplad cykelhjälm som blinkar när du ska svänga och lyser rött när du stannar. Det var uppfinningen som vann det första hackathonet i Skåne med inriktning på kroppsnära teknik.

Maisa Dabus, initiativtagare till Wearable Tech Hackathon.Bild: Pressbild
De drygt sjuttio deltagarna på Wearable Tech Hackathon i Malmö fick varsin elektroniksats och tillgång till en symaskin, en 3D-skrivare och en laserskärare. Sedan fick de tjugofyra timmar på sig att utveckla en ny produkt på området kroppsnära teknik.
– Än så länge har kroppsnära teknik i de stora teknikföretagen mest handlat om smartklockor och Google-glasögon. Jag tror att framtiden kommer att handla mer om att koppla upp och länka samman saker som vi använder i vardagen, till exempel kläder, cyklar och bilar, säger Maisa Dabus, initiativtagare till Wearable Tech Hackathon och projektledare på mötesplatsen Minc.
Ett hackathon är ett maraton för programmerare där man på en begränsad tid utmanas att utveckla en produkt eller tjänst. Vanligen äger hela utvecklingen rum framför en datorskärm, men på helgens hackathon utmanades deltagarna att skapa en fysisk produkt. Alla lagen tog sig inte i mål, av elva startande team lyckades åtta presentera en fungerande prototyp efter ett dygns utveckling.
– Du ställs inför större utmaningar när du ska designa och producera en fysiskt fungerande produkt, materialet kan ta slut till exempel, säger Maisa Dabus.
Hon gläds över att hackathonet lockade nästan lika många kvinnor som män – av de drygt sjuttio deltagarna var omkring fyrtio procent kvinnor.
– Vanligtvis är det nästan bara män som deltar i hackathon, men den senaste tiden har jag sett att kvinnorna tar för sig mer. Jag tror att det är en trend som återspeglas i hela samhället, det är fler kvinnor som läser IT- och teknikrelaterade kurser på högskolorna och universiteten.
Det segrande laget belönades med tre månaders gratis deltagande i Mincs inkubatorprogram, och medlemskap i Fabriken på Stpln och i Helsingborgsbaserade Creative Labs.
Bland de övriga tävlingsbidragen fanns en mobiltelefonladdare som laddas via cykeln, en sensorförsedd sko som förvarnar blinda om väghinder och en tröja som lyser och skapar musik när du rör dig.
– Juryn hade svårt att välja för det fanns så många bra idéer. Jag hoppas att vi kan göra detta till ett årligen återkommande evenemang, säger Maisa Dabus.

Wearable Tech Hackathon

Tävling i att skapa framtidens kroppsnära teknik.
Arrangerades i helgen på Fabriken i Stpln av Minc i Malmö, Creative Lab i Helsingborg och Stpln i Malmö.
Gå till toppen