Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Köpenhamn slåss för att behålla schlagerhallen

När nu den europeiska schlagertävlingen klingat av, börjar striden om själva arenan.

Ska hallarna återställas eller användas i sitt renoverade skick?Bild: Mikael Anjou
Att bygga om B&W:s gamla varvshall till multiarena för den europeiska sångtävlingen (ESC) kostade omkring 70 miljoner danska kronor. Det är väsentligt mer än planerat.
Nu vill flera av Köpenhamns kommunalråd att investeringarna ska kunna komma till nytta även i framtiden, skriver dr.dk. Men så är det inte planerat och troligen är det inte heller  riktigt lagligt. Enligt EU-regler ska lokalens alla finesser rivas ut och byggnaden återställas till skicket före schlagern.
I botten är det EU:s konkurrensregler som förbjuder att stat eller kommun stöttar enskilda företag med bidrag. Och i det här fallet finns det en fastighetsägare,  företaget Reda, som alltså fått sin byggnad rejält upprustad.
Carl Christian Ebbesen från Dansk Folkeparti är kulturborgmester, kommunalråd med ansvar för kultur, anser att hela eller delar av renoveringen borde gå att sälja till fastighetsägaren. Han får stöd av partikamrater med kommunalrådsuppdrag men också av Pia Allerslev, kommunalråd för Venstre.

En arena att räkna med

Den gamla varvshallen har byggts om till en stor scen (från Det kongelige Teater) med 22 kameror,  8500 sittplatser plus 2500 ståplatser.
Gå till toppen