Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Miljoner till spelhus kan frysa inne

Politikerna i fritidsnämnden vill satsa tre miljoner kronor på ett spelens hus. Men pengarna riskerar att frysa inne, eftersom fastighetsägare tvekar.
– Vi blir bemötta med fördomar, säger spelföreningen Megas ordförande Samir Arabi-Eter.

I januari klubbade politikerna i Malmö stads fritidsnämnd ett projektbidrag på tre miljoner kronor till föreningen Mega.
Syftet med pengarna är att skapa ett spelens hus i Malmö. Mega har fokus på tv-spel och samarbetar med andra spelföreningar. Till spelens hus är det meningen att alla Malmöbor ska vara välkomna för att spela allt från brädspel och bordshockey till kortspel, rollspel och dataspel. Ett spelmuseum finns också i projektansökan.
I dag har Mega lokaler i Föreningarnas hus på Ystadsvägen. Men lokalerna är för trånga och Mega hade preliminärt ett nytt hyreskontrakt i hamnen när fritidsnämnden klubbade sitt tremiljonerkronorsbidrag i januari.
Det hyreskontraktet sprack dagen efter fritidsnämndens beslut. Och trots uppbackning av skattemiljoner har Mega hittills inte hittat någon ny lokal.
– Föreningen har funnits i tio år. Vi har varit med på Malmöfestivalen och på spelträffar på fritidsgårdar. Vi har samarbetat med Malmösymfonikerna om spelmusik. Men från fastighetsägare möts vi med fördomar, säger Megas ordförande Samir Arabi-Eter.
– Vi har utan framgång ringt runt till fastighetsägare och mäklare. En del har sedan tidigare dåliga erfarenheter av internetkaféer. De ser inte skillnaden mellan en verksamhet som är gjord för att dra in pengar och vår verksamhet som är helt ideell.
Kontraktet på Ystadsvägen är uppsagt. I augusti blir Mega hemlösa, om inget nytt kontrakt skrivs.
Ett hyreskontrakt är också villkoret för att inte fritidsnämndens verksamhetsbidrag ska frysa in. I så fall stoppas också två anställningar – lönepengar som fritidsnämnden vill satsa på projektledare till spelens hus.
– Vi får inte ens komma på visningar i lediga lokaler trots att vi har protokoll från en politisk nämnd som visar att vi kan betala hyra, säger Jonas Hrimfei som har skrivit den ansökan nämnden ställde sig bakom.
Enligt ansökan kräver spelens hus en lokal på 250–300 kvadratmeter på ett läge med goda förbindelser.
Vad händer om ni inte får ett hyreskontrakt före augusti
– Det skulle kännas oerhört bittert. I så fall måste vi hitta något lager där vi kan låsa in all vår utrustning från Ystadsvägen, säger Samir Arabi-Eter.
– Jag har jobbat med den här ansökan i fem år. Jag tror tyvärr att problemen handlar om att fastighetsägare har en dålig bild av ungdomar, säger Jonas Hrimfei.
Gå till toppen