Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Ortopeden: Bra skor ska passa foten

Titta på din fot och titta sen på skon, ser de ut att passa varandra?
Då är den förmodligen bra för dig.

– Vi gillar gympaskor, de något dyrare har ofta ett inbyggt stöd och en stadig hälkonstruktion som är bra för din fot, säger Ilka Kamrad, ortoped på Sus som dagligen ser fötter med problem.
Hon och hennes kolleger rekommenderar ofta äldre att använda gympaskor. Dels för det inbyggda stödet, dels för att det ofta finns lufthål som gör att foten inte svettas lika mycket. Dessutom kan en textilsko vara mer förlåtande för fötternas egenheter än en hård lädersko.
– Men får man ont av en sko ska man absolut inte nonchalera det, säger Ilka Kamrad.
Platta gympaskor, som populära Converse, har ofta fått kritik för att inte vara bra för fötterna. Hon menar att det inte alltid behöver vara så.
– Dessutom ser vi hur unga som behöver inlägg lättare accepterar det i en sådan sko.
Ilka Kamrad är glad för modet som gör att personer i alla åldrar använder gympaskor.
– En bra sko som sitter om foten minskar risken för fallolyckor.
Skor som inte klämmer och ger ett bra skydd både från undersidan och ovansidan ska inte ge några problem för en frisk fot.
– Använd det sunda förnuftet när du väljer skor, säger Jan L Ericsäter, ortoped på Ellenbogen i Malmö som opererar 600 fötter om året.
Han säger att en så kallad walkingsko är att föredra framför löparskor om man ska använda den till vardagens promenader och jobb.
– Gör som de amerikanska kvinnorna i New York. De har bekväma och bra skor när de är ute och går och har med sig finare skor att använda vid behov.
Han menar att det inte finns något givet samband mellan platta skor och fotproblem.
– Det är också en myt att plattfotade alltid får problem med sina fötter. Studier bland amerikanska rekryter har visat att så inte är fallet.
Gå till toppen