Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sportigt är huvudsaken på vårens fötter

Det är färgglatt och mönstrat på många fötter som denna vår och sommar går i gympans tecken.
– Tillverkarna satsar mycket på insidan av skorna. Funktionen har blivit viktig, säger Sara Winter, pressansvarig på Skobranschrådet.

De gamla gympaskorna har i dagens tappning kombinerat high fashion med bekvämlighet och är accepterade i nästan alla sammanhang.
Men även om många nyheter trängs på butikshyllorna stammar årets verkliga storsäljare från 60- och 80-talen.
Det handlar om Adidas Stan Smith, en tennissko, som tillverkades första gången i början av 60-talet och Nikes Air Force One, en basketsko, från 1982. Storsäljare som varit med och bidragit till att skoförsäljningen ökade med 11,6 procent årets första tre månader jämfört med samma period 2013 enligt Svensk handels Stilindex.
Skoförsäljningen sjönk dock något i april jämfört med samma månad 2013, en förväntad minskning eftersom april gick så bra i fjor och våren kom tidigt i år. Förra året omsatte skofackhandeln 9,1 miljarder kronor, dessutom köper vi en hel del skor i sporthandeln som omsatte 20,1 miljarder kronor.
– Stan Smith gjorde visserligen comeback redan i höstas, men alla frågar efter dem, säger Cem Lapovski, expedit på SNS i Malmö.
Han är stammisen som lade hela sitt studiebidrag och pengar han tjänade på olika former av sneakers eller gympaskor. Hemma står det nästan 70 par. I dag har han på sig sina favoriter – ett par Nike Jordan från 2011.
– Jag ångrar nästan att jag inte köpte två par, så sköna är de.
Nästan varje lördag möts han av en kö när han ska öppna butiken. Lördagar betyder skosläpp av nyheter och ofta är de slut när helgen är över. Precis som Cem Lipovski är det många stammisar som vet precis vad de vill ha som handlar i butiken.
– Men det kommer också många som bara handlar när det gamla paret tagit slut, säger han.
Mette Nilsson, expedit på en annan butik, A Place, tar fram en lättviktssko från Nike, Rosherun, som är en av butikens storsäljare.
– Många köper den som en vardagssko, andra har den på gymmet, säger hon.
Priset brukar inte vara en större diskussion hos hennes kunder.
– Men å andra sidan tar vi inte in de dyraste skorna, de är för svåra att sälja, säger hon.
Vad är det då för skillnad mellan en gympasko och en sneaker?
– Gympaskon är ursprungligen en sportsko men har blivit en del av vardagsmodet. Sneakern är egentligen det amerikanska ordet för sportsko, men har blivit mer mode i var mans mun, säger Sara Winter.
Det gemensamma är ändå att den är ett naturligt inslag i stadsbilden och för fötter i alla åldrar.
Katharina Mattsson, hennes mamma Eva Mattsson och sönerna Emil och Erik Ekström tar igen sig på en av gågatans bänkar. Alla fyra har gympaskor på fötterna. Pojkarna berättar att de har två par till hemma, medan Eva och Katharina Matsson har var sitt par till.
– Det är en bra vardagssko, säger Eva Mattsson.
Men gympaskor eller sneakers används inte bara till vardags. Det finns en sko för nästan varje tillfälle, även till kostym, gympaskor med hög klack, en ny som liknar chelseaboots, i guld, silver, blank svart lack, djurmönster, hawaiimönster, och i alla möjliga färger.
Sara Winter på Skobranschrådet säger att nästan alla, både stora och små skomärken, numera har sneakers i sin kollektion.
– Den klassiska vita har fått sällskap av massa olika mönster, inte minst tack vare det breda utbudet i nätbutikerna, säger hon.
Även efterfrågan på ekologiska och rättvisemärkta skor har ökat. Uma Bazaar har en fransktillverkad ekosko som heter Veja. Vanessa Andersson, expedit i butiken, berättar att hon blev imponerad när hon läste om vilka krav det ställs på ekologiska och rättvisemärkta skor.
– Man förstår att det inte är lätt att leva upp till kraven, säger hon.
Christopher Åkesson är en av delägarna till Meadow of Malmö. En butik som mest säljer läderskor som det tar tid att gå in. Men så här på våren finns det även några sneakers.
Hans tips är att man ska tänka på materialet när man köper skor.
– Syntet är inte bra om man har fotsvett. Då fungerar läder mycket bättre. Jag är lite skeptisk till för mjuka sulor, hårda passar mig bäst, säger han.
Ida Pfrunder på Frövi skor tycker däremot inte det är så konstigt att gympaskon har spridit sig till vardagen.
– Det finns ju personer i min ålder som har jätteont i fötterna för att de går i fel sorts skor, säger hon och packar upp kartonger med den senaste sändningen till Frövi skor som tagit över affären Bekväma skor i Malmö.

Skovård

1 Vita textilskor blir snabbare smutsiga än de i läder eller syntet som går att torka av.
2 Syntetskor kan öka fotsvetten.
3 Om du tänker tvätta textilskor i tvättmaskinen – använd låg temperatur, svåra fläckar kan behöva förbehandlas, och lägg dem i var sin tvättpåse så sliter de inte på varandra.
4 Använd inte samma skor hela tiden. Blir skorna blöta så låt dem torka ordentligt innan du använder dem. Att fylla skorna med tidningspapper är ett bra sätt att hjälpa torkandet på traven, är det ljusa textilskor fungerar ofärgat hushållspapper bättre.
Gå till toppen