Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Stina Oscarson lämnar Radioteatern

Stina Oscarson slutar som chef för Radioteatern. Hon är starkt kritisk mot Sveriges Radios ledning.
– Jag har haft uppdraget att förändra, men sedan har Sveriges Radio inte varit berett att ta konsekvenserna, säger hon.

Stina Oscarson.Bild: Fredrik Sandberg / Scanpix
Stina Oscarson tillträdde som chef 2011 och har sedan dess arbetat med projekt som "Radioteaterbiblioteket", "Världshistorien" och den uppmärksammade satsningen "Möjliga samtal", där fiktiva möten mellan olika historiska personer dramatiserades.
Det senaste året beskriver hon som tungt, och hon tycker inte att hon har fått tillräcklig uppbackning från sin arbetsgivare.
– Det har blåst kring Radioteatern när jag har varit sjukskriven. Då borde andra ha försvarat det vi gör, allt vi har gjort har ju varit förankrat. Att då tvingas stå upp för oss när jag inte ens varit på plats har varit tufft, säger hon.
Stina Oscarson har varit sjukskriven, och säger att hon saknat stöd även när det gäller sjukdomen.
– Det här är stora frågor och då är det lätt att låta konflikten handla om annat. Det är enklare att se mig som problemet, att jag har haft anorexi och är sjuk. Jag mår i dag mycket bättre än när jag började på Radioteatern, jag tycker det är otroligt tråkigt hanterat, säger hon och fortsätter:
– Det är tragiskt, hade jag varit man hade det varit en helt annan sak. Hur många kvinnliga ledare har vi inte sett försvinna när de visat sin svaghet? Och hur många män som är alkoholister håller man inte bakom ryggen?
Peter O Nilsson, kulturområdeschef på Sveriges Radio, menar att Sveriges Radio stått bakom alla satsningar som Stina Oscarson gjort, inte minst ekonomiskt:
– Det är jättesynd att Stina slutar. Vi tycker att vi har tagit ett stort ansvar och skulle gärna ha fortsatt göra det.
Närmast kommer Stina Oscarson att arbeta som frilans, dels för tankesmedjan Katalys, dels som pjäsförfattare för Fredens hus i Uppsala. Hon ska också vara med och bygga upp en communityteater i Gävle.
Någon efterträdare har ännu inte utsetts.
Gå till toppen