Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olja och Ogaden när Lundin gästade Lund

Olja och Ogaden. Det var några av ämnena som berördes - det ena mer, det andra mindre - när företagsledaren Ian Lundin gästade Studentafton.

Företagsledaren Ian Lundin gästade Studentafton.Bild: Albin Brönmark
Moderatorn Erik Blix värmde upp mjukt med frågor om Ian Lundins far Adolf Lundin, företagets utveckling och oljefyndigheter i Norge innan han kom in på mer kontroversiella ämnen som hur Lundin Petroleum agerat i Sudan.
Ian Lundin sa att han på sätt och vis välkomnar att det pågår en förundersökning eftersom det då blir en oberoende granskning.
Under frågestunden undrade en i publiken vad Ian Lundin tycker om Martin Schibbyes och Johan Perssons bok 438 dagar. Journalisterna greps i Ogadenprovinsen i Etiopien under arbete med att ta reda på hur Lundin Petroleum arbetar där.
- Jag är imponerad av vad de gjorde. Det var väldigt äventyrligt att ta sig in i Etiopien på det sättet. Och deras skäl var bra - de ville se vad som hände på plats. Hade de kommit till oss hade de säkert fått tillstånd. Vi har haft journalister där, sa Ian Lundin.
- Men hade de fått se vad de ville se då? undrade Erik Blix.
- Vi sätter aldrig några restriktioner på journalister, svarade Ian Lundin.
Gå till toppen