Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Reserverad Donna Tartt fyllde Ljusets kalender

Man vet att det är något utöver det vanliga när publiken applåderar tre gånger innan det egentligen händer något.

Tisdagskvällens väldigt välbesökta författarbesök på Malmö Stadsbibliotek hade egentligen dubbel stjärnglans - amerikanska Donna Tartt intervjuades av norsk-svenska Linn Ullmann, men det var givetvis Tartt som var huvudperson och hennes Pulitzerprisade "Steglitsan" från i fjol som stod i fokus, ja nästan lite för mycket.
Ullmann förlorade sig i många av romanens vindlingar istället för att zooma ut och prata skrivande och litteratur, något jag definitivt saknade.
De utvikningar som Tartt höll om inspiratörer som Kubrick, Hitchcock och Bergman ("någons pappa") och även den intensitet med vilken hon talade om Rembrandt och Vermeer hade kunnat leda vidare till resonemang om litteratur. Men då ville Ullmann hellre prata om hunden i boken. Lite snopet.
Donna Tartt ser lite ut som en seriefigur, en klart utmejslad superhjälte i litteraturens tjänst. Hon var inte alls behagsjuk, snarare reserverad. Hon svarade visserligen frikostigt på frågorna hon fick - men bjöd hon egentligen på något?
Gå till toppen