Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är länderna där det dricks mest alkohol

Vitryssland är det land i världen där invånarna dricker mest alkohol per person. Det visar världshälsoorganisationen WHO:s senaste rapport. 

Gatuscen i Minsk.Bild: Fredrik Sandberg/TT
WHO har nyligen släppt rapporten "Global status report on alcohol and health 2014". Fokus ligger på alkolkonsumtion per invånare och hälsoeffekterna av detta.
Vitryssland toppar WHO:s lista. Invånarna där över 15 år dricker i genomsnitt 17,5 liter ren alkohol per person och år. Tvåa på listan är Moldavien, med en alkolkonsumtion på 16,8 liter per person och år. 
Det kan jämföras med Sveriges 9,2 liter. Motsvarande genomsnitt för världen är 6,2 liter. Men i och med att mindre än hälften av jordens befolkning, 38 procent, dricker alkohol är genomsnitt bland konsumenterna 17 liter ren alkohol per år.
Minst alkohol dricker invånarna i länder i Nordafrika och Mellanöstern. Där ligger genomsnittskonsumtionen på 2,5 liter per år och person.
Hälsoeffekterna av alkoholkonsumtionen är enorma. Enligt WHO:s rapport dör årligen 3,3 miljoner människor av skador kopplade till alkohol. Omräknat till procenttal innebär det att 7,6 procent av dödsfallen bland män orsakas av alkohol. Bland kvinnor är motsvarande siffra 4 procent.
– Rapporten visar klart och tydligt att det inte finns något utrymme för att slå sig till ro när det gäller kampen mot skadlig alkholkonsumtion, säger doktor Oleg Chestnov till The independent.
Mer: Här kan du läsa hela rapporten.
 


Länderna med högst alkoholkonsumtion

Vitryssland – 17,5 liter
Moldavien – 16,8 liter
Litauen – 15,4 liter
Ryssland – 15,1 liter
Rumänien – 14,4 liter
Ukraina – 13,9 liter
Andorra – 13,8 liter
Ungern – 13,3 liter
Tjeckien – 13 liter
Slovakein – 13 liter
Portugal – 12,9 liter
Gå till toppen