Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ortmark strävar efter ärlighet

Skjutjärnsjournalist och maktens nagelfarare? Efter mer än ett halvsekel i mediebranschen nöjer Åke Ortmark sig med att kallas ”någorlunda hederlig”.

Han bor vackert i en villa på Värmdö, med tomt ned till Kolström där båtar passerar ut mot Stockholms skärgård om somrarna.
– Härifrån kan man segla till Australien utan ett enda strandhugg, säger Åke Ortmark med det där roade, lätt ironiska leendet som blev ett av hans kännetecken som tv-journalist.
Han har sysslat med både nyheter och berättande journalistik. Makt och särskilt vilka som har makten har alltid fascinerat honom. Hans böcker om ekonomiska och politiska makthavare hör till milstolparna i karriären.
Det gör också skjutjärnsjournalistiken som han introducerade i Sverige tillsammans med radiokollegan Herbert Söderström; pålästa reportrar grillade makthavarna i stället för att underdånigt föra fram deras budskap. Metoden fick sitt genombrott på bred front i tv med ”De tre O:na”: Åke Ortmark, Lars Orup och Gustaf Olivecrona. Då var Ortmark redan en superkändis som programledare i ”Aktuellt”. Det hände lätt i Sveriges enda tv-kanal.
– Det var ju så att folk satt och stirrade på pausbilden. Och vi som arbetade på monopolets tid, innan TV2 hade kommit – det vill säga under hela 1960-talet – vi blev ju idoler. Det var ofrånkomligt, för att man kom in i människors hem.
Efter den kommersiella televisionens intåg gick han så småningom till TV8 och Axess. Där gjorde han hundratals personintervjuer, gärna med kulturpersonligheter. Åke Ortmark har skrivit två teaterpjäser och fascineras av skådespelare, som inte tycks bära en mask i intervjuer så som makthavare ofta verkar göra.
– Jag har en känsla av att de säger vad de tycker, och tycker det de säger. Och det är inspirerande för en intervjuare.
Han strävar själv efter ärlighet i intervjuer, och besvarar frågor rakt och prestigelöst. Om sin ironiska framtoning som skjutjärnsreporter i ”De tre O:na” säger han (leende), ”Ja just det, för att dölja en inre osäkerhet”. På frågan hur han har klarat balansgången mellan att å ena sidan granska och å andra sidan umgås med makthavare svarar han raskt:
– Inte bra. Det är en konflikt.
Han har egentligen inte haft något val, säger han – makthavarna har alltid funnits i hans sällskapsliv. Det ger kunskaper och insikter som andra kanske inte har, samtidigt uppstår fenomenet vänskapskorruption. Men han tillägger:
– Jag säger som Herbert Tingsten: i det stora hela tycker jag att jag har varit någorlunda hederlig.

Åke Ortmark

Gör: Journalist, författare och programledare. Utkom 2013 med memoarerna ”Makten och lögnen: ett liv i televisionens Sverige”. Skriver på en roman som utspelar sig i en fiktiv kapitalistisk centraleuropeisk adelsfamilj.
Familj: Stor! Hustru Eva, tre barn, åtta barnbarn, ett bonusbarn, två barnbarnsbarn.
Aktuell: Fyller 85 år i dag, den 14 maj.
Firar: ”Med familjen. Kaffe och tårta hemma, och sedan en middag ute i Sandhamn.”
Om att fylla 85: ”Ska jag välja mellan helvete och paradis så kommer det väl något närmare helvetet. De kroppsliga funktionerna förändras och avtar, och någon ökande visdom med ålderns rätt har jag inte lagt märke till hos mig. Jag är fortfarande riden av prestationsångesten. En sak som ger mig lycka är min fullständigt underbara familj.”
Största mediaupplevelse: ”Skyttegravarna under första världskriget. Oändligt förfärliga och oändligt gripande.”
På skrivbordet: ”Det är rätt färgat av romanen jag skriver nu, så där finns Thomas Mann, Joseph Schumpeter, Peter Englund och Torsten Ekbom.”
Saker som engagerar: ”Mänsklig ondska och dumhet.”
Gå till toppen