Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Tandläkare kan förlora legitimationen

Medan tandläkare Rikard Nydahl avtjänade ett fängelsestraff för skattebrott, upptäckte hans ersättare brister på hans klinik.
Nu vill Inspektionen för vård och omsorg återkalla Nydahls tandläkarlegitimation.

Bild: Janerik Henriksson / TT (arkiv)
53-årige Rikard Nydahl har jobbat som tandläkare i 27 år utan anmärkning. Inom kort riskerar han emellertid att tvingas se sig om efter en ny sysselsättning.
Enligt ett enhälligt beslut från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) är bristerna på hans klinik i Malmö så grava att han inte bör tillåtas att praktisera vidare som tandläkare.
Vid en inspektion i april förra året upptäckte myndigheten att Nydahl slarvat med såväl hygienrutiner som hur han förde journal över några av sina patienter.
Missförhållandena blev kända i samband med att Rikard Nydahl avtjänade ett fängelsestraff för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott, lagöverträdelser som handlade om att han inte bokfört kontant betalda patientavgifter till en summa på närmare 2,5 miljoner kronor.
Den som slog larm till Ivo arbetade på Rikard Nydahls klinik under hans frånvaro, hösten 2012.
I samband med inspektionen noterade Ivo att kliniken var sliten och ofräsch. Inspektören hittade också läkemedel som hade gått ut och smuts i sterilskåpet.
Under granskningen har tio patientjournaler nagelfarits. I samtliga journaler saknas viktig information, enligt Ivo. Enligt myndighetens avdelningschef Thomas Mehralizade är de sammantagna bristerna så stora att Ivo inte anser att det räcker att ge Nydahl en varning.
– Det är vår bedömning av hur allvarligt det är, säger Mehralizade.
Rikard Nydahl säger till Sydsvenskan att han tagit till sig av kritiken gällande hygienrutiner och journalföring och att han i dag, ett drygt år efter inspektionen, bedriver en väl fungerande verksamhet. Han betonar att han aldrig tidigare fått någon anmälan, erinran eller varning.
– Jag kan tycka att om man ska yrka på deslegitimering kan man bemöda sig med att göra en uppföljning. Vi har gjort förbättringar, säger han.
Nydahl menar vidare att inspektionens slutsatser inte är representativa för den verksamhet han bedriver:
– De har granskat ett litet antal journaler och bara två barnpatienter. Jag tycker att de är ett tunt underlag. Dessutom är det normala att man får kritik eller en anmärkning. Det är inte normalt att deslegitimeras på en gång.
Ivos beslut är en rekommendation till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (Hsan) – den instans som ska ta det formella beslutet i ärendet.
Gå till toppen