Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Blötdjur och blöta djur lockar till populär upptäctksresa

Salamandrar, grodor, dammsnäckor. Flicksländslarver, vattenbin och Posthornssnäckor.
Det är några av de nya bekantskaper klass sex på Annelundsskolan gjorde på en exkursion längs Kävlingeån.

Exkursionsledaren Ingegerd Ljungblom håller upp håven och gräver försiktigt runt i sin fångst.
– Här är en posthornssnäcka och här är några sländlarver. Någonstans tyckte jag också att jag såg ett vattenbi, säger hon medan hon försiktigt plockar med håven.
Runt om står eleverna och tittar fascinerat på medan den ena fångsten efter den andra landar i en liten glasburk med vatten.
Plötsligt kommer någon med en groda. Sedan en till och en till. Tills sist simmar fyra grodor och en liten salamander runt i en vit plasthink.
– Iiiiiiiih, skriker Josefin Skånberg, Linnéa Håkansson och Moa Törneman när grodan de plockat upp plötsligt hoppar ner på marken.
Efter en stund är grodan på plats i hinken igen och nu nöjer de sig med att peta försiktigt på dem i vattnet.
Ingegerd Ljungblom som är naturpedagog och den som leder exkursionen längs med Kävlingeån går runt bland eleverna. Delar ut goda råd om hur de ska fånga olika djur och berättar vilka djur det finns i ån.
Dessutom delar hon ut två glasburkar som ska fyllas med vatten från dels den lilla dammen bredvid ån och dels från själva ån.
– När vi sedan tittar på färgen vattnet får efter behandling med en särskild kemikalie så kan vi se hur mycket gödningsämnen det finns i vattnet, förklarar hon för eleverna som konstaterar att ån är mycket näringsrikare än dammen.
– För där finns det en massa växter och djur som tar hand om näringen, konstaterar Zebastian Bengtsson.
Det fick eleverna lära sig under den första halvtimman som ägnades åt att berätta om utdikningarna och hur man nu försöker återställa vattendragen.
Annelundsskolans klass sex är inte den första klassen som går på exkursion längs med ån. Tidigare har både fyrorna och femmorna gjort det.
– Jag försökte faktiskt komma med redan förra året men då fick vi inte plats, säger klassföreståndaren Mattias Brand.
I år får sju klasser möjlighet att följa med Ingegerd Ljungblom längs med ån på olika platser.
– Jag hoppas det blir fler nästa år. Vi har hållit på med det i några år längs med Braån, Saxån och Råån och det växer för varje år, konstaterar hon.

Upptäck Kävlingeån

Är ett projekt där Lundaland tillsammans med Natur i fokus genomför guidade exkursioner på olika platser längs med Kävlingeån.
Läs mer på kommunens hemsida kavlinge.se
Lärare som vill veta mer kan läsa på naturifokus.se eller raan.se
Gå till toppen