Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fakturabluffare får tillfällig respit

Jätterättegången om porrfakturahärvan med bas i Malmö har stoppats.
Försvararna kräver att åklagaren preciserar varje anklagelse.
Det värsta tänkbara scenariot är att 3 000 personer nu måste kallas för att vittna.

Cikra 3000 personer kan kallas som vittne i rättegången vid Malmö tingsrätt.Bild: Johan Pihlemark
Fallet uppdagades hösten 2012. Då började människor runt om i landet få kravbrev från ett Malmöbaserat bolag om att man laddat ner upphovsrättsskyddad porr från deras mobilsajt.
Företaget hotade med polis, dryga böter och att publicera folks namn och adress på en ”porrsurfarlista” om man inte betalade, enligt åtalet.
Förra veckan inleddes rättegången, som främst gäller utpressning och försök därtill. Men igår fick förhandlingen en abrupt paus.
– Åklagaren plogar alla gärningar framför sig i ett enda gigantiskt paket. Han har endast presenterat en väldigt allmänt hållen gärningsbeskrivning, säger advokat Jenny Fugleberg som företräder en av de sex åtalade.
–  Vi kräver att åklagaren preciserar vem som, enligt hans uppfattning, har gjort sig skyldig till vilket brott och mot vem. Det är en rättighet enligt Europakonventionen att underrättas i detalj om innebörden av och grunderna för vad man anklagas för, annars är det helt omöjligt att försvara sig.
Detta hörsammade tingsrätten. Åklagare Bo Birgerson har nu till fredag på sig att presentera ett nytt material.
– Jag sitter med det just nu. Jag trodde att jag skulle slippa redogöra för varje enskild inbetalning, men materialet är oerhört välstrukturerat så det ska jag hinna till fredag.
Desto mer oklart är hur många av de drygt 3 000 målsägandena som måste kallas till rättegången. Birgersons ursprungsplan var att tio personer skulle vittna – eftersom deras fall anses typiska.
– I rättegången om företaget 118 100 kallades en tiondel, runt 30 personer. I mitt fall skulle samma andel motsvara 300 personer, vilket vore svårhanterligt.
Tingsrätten meddelar troligtvis beslut på måndag om hur rättegången ska fortlöpa.
Gå till toppen