Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: P-piller är en hälsorevolution – bilden av biverkningar är ofta överdriven

I dagarna firar vi att p-pillret fyller femtio år! Ett stort steg för mänskligheten och ett bidrag till kvinnlig frigörelse! Sexualiteten kunde frikopplas från barnaalstrande. I dag tar vi det för självklart att kvinnor och män kan bestämma om och när de vill ha barn.
I och med att p-pillret kom uppstod möjlighet till utveckling av flera preventivmedelsmetoder som p-plåster, p-ring, p-stav, hormonspiral. I år lanserades minihormonspiralen. Nyare hormoner utvecklades och idag innehåller p-piller bara en tiondel så mycket hormon som de första som kom ut på marknaden. Hormonerna i de nyare p-pillren är mer naturliga och mer miljövänliga. Idag är möjligheterna mycket goda att hitta en preventivmedelsmetod som passar och är säker.
I medierna läggs ofta stor vikt vid p-pillrens negativa biverkningar såsom ökad risk för blodproppar, humörpåverkan och ökad vikt. Faktum är att riskökningen för blodproppar är mycket liten förutsatt att man inte har ärftlighet eller andra riskfaktorer för blodproppar. Det är betydligt högre risk för blodpropp under en graviditet och redan så i tidiga graviditetsveckor. Så om man inte vill ha barn är det ju säkrare att använda preventivmedel än att bli oplanerat gravid. Risken för blodproppar minskar också efter några månaders användande. Humörpåverkan är många gånger övergående. Alternativet är att prova ett annat p-piller eller en annan preventivmedelsmetod. För vissa kan p-piller påverka humöret positivt. Studier har visat att man inte går upp i vikt av p-piller.
Kombinerade p-piller har många hälsofrämjamde effekter. Risken för äggstockscancer, livmodercancer och tarmcancer minskar. Menstruationsmängden kan upp till halveras, vilket leder till minskad järnbrist. Mensvärk lindras och akne förbättras ofta. P-piller har också en skyddande effekt mot sjukdomar som kan försämra möjligheten att bli gravid, till exempel endometrios.
Vår förbättrade välfärd och de ökade krav som följer förefaller ha skapat en lägre tröskel för biverkningar när det gäller p-piller. Man måste givetvis alltid väga risk mot nytta. Drömmen hade varit ett piller som ger viktnedgång, ger ökad sexlust och livsglädje samtidigt som det skyddar mot oplanerad graviditet. Det är nästan verklighet!
Studier visar dock ojämlik användning av preventivmedel där höginkomsttagande kvinnor i högre utsträckning använde nyare och dyrare preventivmedelsmetoder. Idag har kvinnorna en lång fertil period innan man börjar bilda familj och man ser en koppling till högre aborttal i regioner med sämre subvention av preventivmedel. Därför anser vi liksom RFSU (Åsikter 14/5) och de barnmorskor som har skrivit till Region Skåne (Sverigesidorna 14/5) att alla preventivmedel ska vara subventionerade.
För inte så länge sedan var det annorlunda. Det räcker att lyfta blicken mot fattigare delar av världen för att förstå, för överallt i världen är inte säkra preventivmedelsmetoder en självklarhet. Till följd av avsaknad av preventivmedel och säkra aborter dör kvinnor i utvecklingsländer på grund av graviditet och osäkra aborter. 100 000 kvinnor i världen dör varje år till följd av osäkra aborter, detta uppskattas till 13–20 procent av mödradödligheten.
P-pillret har revolutionerat kvinnors jämställdhet och hälsa. Idag ses rätten att bestämma över sin kropp och sexualitet som en mänsklig rättighet och ingår i FN:s millenniemål för global utveckling. Amerikanen Gregory Pincus, en av pionjärerna bakom utvecklingen av p-pillret på 1960-talet, infriade den mångtusenåriga önskan om barnbegränsning.
Vi önskar att alla kvinnor får god preventivmedelsrådgivning och information om p-pillrets alla fördelar och lika tillgång till preventivmedel genom subventionerade preventivmedel!
Linda Iorizzo och Malin Sundler
Gå till toppen