Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

”Snudd på åsiktsregistrering”

Även Vellingebor har fått uppfordrande brev om att deras matavfallskärl övervakas elektroniskt.
– I Vellinge säger man att friheten är lite större, men det är den inte alls, säger Lennart Olsson.

Lennart Olsson är förbannad över Vellinge kommuns brev. ”Jag tycker det är förolämpande”, säger han.Bild: Hussein El-Alawi
Matavfallskärlen i Vellinge är utrustade med chip som elektroniskt registrerar om tunnan töms eller inte. För en dryg vecka sedan fick 900 hushåll i kommunen veta att sopbilarna inte registrerat någon tömningar av just deras matavfallskärl.
Till skillnad från VA Syds brev till sopsyndande Malmö- och Burlövsbor som Sydsvenskan rapporterat om i veckan, har Vellingebrevet en mer ödmjuk ton: ”Det kan vara fel på vår utrustning så vi vill be dig lämna kärlet framme så att vi kan kontrollera att allt är som det ska”.
Men metoden väcker ändå ilska.
– Jag tycker att det är förolämpande att man skickar brev och påstår att man slarvat, säger Lennart Olsson som har sommarhus i Höllviken.
Han betalar bara för soptömning under sommarhalvåret och tycker därför att det är märkligt att få vad han upplever som en tillrättavisning redan i maj. Dessutom tycker han att det verkar smartare att borra hål i marken och gräva ner matavfallet.
– Min fru ringde kommunen och frågade om det. De sa att det krävdes tillstånd och att man kunde få böter.
– I Vellinge säger man att friheten är lite större, men det är den inte alls, säger han.
Claes Thalin i Falsterbo håller med:
– Här är friheten stor för politikerna, men inte för medborgarna.
– Det finns elektroniska register överallt, men att man använder dem för att kontrollera om man har äggskal i tunnan eller inte är fullständigt befängt. Det är snudd på åsiktsregistrering, säger han.
Men är det inte bra att kommunen kontrollerar att sopsorteringen fungerar?
– Det är klart, men det handlar ju om hur man gör det. De borde skicka ett brev och fråga; vad tycker ni, hur kan vi göra det här bättre? Men istället får man brev om att man är en dummerjöns som inte gör sin plikt åt staten.
Mathias Lindsjö, avdelningschef för Vellinges medborgarservice, säger att kommunen fått en del synpunkter på sopbrevet och att några tagit upp integritetsaspekten.
– Det är tråkigt om någon uppfattar det så. En del har varit irriterade för att de tycker att vi kontrollerar dem. Men när samtalen avslutats är vi oftast överens. Detta handlar ju bara om information om kärlet är tömt eller ej. Vi har inte formulerat oss som att någon nödvändigtvis sopsyndat, utan vi har tryckt på ett par olika saker. Först och främst vill vi kontrollera att vår utrustning fungerar, säger han.
Enligt Lindsjö behöver sopslarvande Vellingebor inte oroa sig för böter eller varningar.
– Vi vill att detta ska fungera och vi behöver informera om de ekonomiska och miljömässiga skälen till att sopsortera. Vi har inga viten eller något sådant antaget i taxan.
Gå till toppen