Kultur

En bilfärd, ett liv – en kollaps

Locke

Genre: Drama. DirectedBy: Steven Knight. Actors: Tom Hardy. Country: Storbritannien/USA. PublishYear: 2013.
När byggarbetsledaren Ivan Locke (Tom Hardy, ”Bronson”) sätter sig i bilen för att köra en och en halv timme till London har han fru, barn, hus, jobb och en bra lön. Längs vägen faller hans liv sönder i en lång kedja av beslut och ännu fler telefonsamtal, varvade med monologer riktade i backspegeln till hans döde far.
Tom Hardy i ”Locke”, som spelades in på minibudget under bara några dagar.Bild: SF Film
Regissören och manusförfattaren Steven Knight – författare till bland annat ”Eastern Promises” och ”Dirty Pretty Things” – gör en socialpsykologisk studie över medelklassens sköra tillvaro. Föraktet för den egna bakgrunden i trasig arbetarklass. Pressen från orimliga arbetsvillkor. Slitningen mellan bekvämlighet och samvete, moral och dubbelmoral.
Filmen är inspelad på en spottstyverbudget under några dagar. Tre digitala kameror monterades i huvudpersonens bil. Telefonrösterna kopplades dit via konferenssamtal. Amerikanska kritiker har jämfört med ”Phone Booth” och ”Buried”, men jag ser en inspiration från brittiske dramatikern Alan Bennetts trollbindande serie monologer i tv-serien ”Talking Heads” (1988/98).
Saknas gör Bennetts ofta avslutande skruvningar som vrider om perspektivet på berättelsen. Fast i fotografen Haris Zambarloukos eleganta bilder på Locke i bilrutorna och backspeglarna anar vi likväl att något ruvar bakom hans milda och välanpassade fasad. Något som kanske hittat sin maka i den kvinna som väntar på honom i London och som han beskriver i ord som ”ensam”, ”vilsen” och ”patetisk”.
Vid filmens slut förlorar vi Locke och hans bil i mängden av fordon på sexfiliga motorvägen M6. En trist bild av ett samhälle låst i likformighet, men samtidigt – som i den poetiska dokumentären ”London Orbital” – också en märkligt vacker vintergata av ljusstrimmor i natten.
Lockes konforma tillvaro går under, men i samma stund föds han på nytt. Kanske till något som kan kallas ett liv.
Gå till toppen