Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Novus om EU-valet: C ut och SD in

Piratpartiet har chans att behålla ett mandat i EU-parlamentet, medan Centerpartiet ser ut att förlora sitt enda mandat i EU-parlamentet, medan Sverigedemokraterna verkar kliva in, i så fall för första gången. Allt enligt en mätning som opinionsinstitutet Novus gjort för Sveriges Radio Ekot.

Bild: Foto: Henrik Montgomery
Sverigedemokraterna får 6,6 procent i mätningen, en fördubbling jämfört med förra EU-valet, som nu alltså kan göra att partiet för första gången tar plats i EU-parlamentet. Enligt Linda Berg, statsvetare vid Göteborgs universitet, beror det på att partiet helt enkelt har fler sympatisörer nu.
– Framför allt är den stora skillnaden mot 2009 att de kommit in i riksdagen, säger hon till Ekot.
Piratpartiet har med 3,9 procent chans att få behålla ett av sina två mandat i EU-parlamentet.
Centern backar till 3,2 procent och ser ut att hamna utanför parlamentet. Bland Alliansens partier är det bara Kristdemokraterna som ökar och får 6,4 procent jämfört med 4,7 i EU-valet 2009. Ökar gör också Vänstern och Miljöpartiet till 10,2 respektive 14,9 procent, liksom Socialdemokraterna som får 26,9 procent.
Moderaterna backar 2,5 procentenheter till 16,3 och Folkpartiet minskar 5,2 procentenheter och hamnar på 8,4.
Feministiskt initiativ får i mätningen 2,5 procent och Junilistan 0,2.
För en säker plats i EU-parlamentet krävs fem procent av rösterna, i realiteten drygt 4 procent.
Novus gjorde sin mätning via telefonintervjuer med 1 664 slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt under perioden 5–11 maj.
Gå till toppen