Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Det är inte företagen som väljer patienter"

Jonas Sjöstedt, som gör anspråk på att bli minister i en eventuell ny regering efter höstens val, borde se till att ha bättre på fötterna än att gå ut och sprida en rad felaktigheter.
Det skriver Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna.

Håkan Tenelius.
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Människor är inte maskiner, skriver Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och hans tre partikamrater Sara Svensson, Saima Jönsson Fahoum och Vilmer Andersen på Aktuella frågor den 15 maj. Nej, självklart inte.
Alla människor är individer med olika behov och önskemål, och med massor av egna idéer, tankar och ambitioner. Just därför är mångfalden inom vård och omsorg så viktig.
Många privat drivna verksamheter erbjuder omsorg och tjänster somuppskattas mycket av patienter och andra som behöver vård och omsorg.
Privata verksamheter erbjuder ofta något som inte finns i kommunen eller landstinget.Flera av dem hade aldrig kunna starta om Vänsterpartiet hade fått bestämma. Även de människor som jobbar i vården är olika och vill kunna arbeta på ett sätt de trivs med, där deras kunskap och erfarenheter tas till vara på bästa sätt, antingen som anställda eller i en egen verksamhet.
De fyra vänsterdebattörerna kommer med en rad felaktiga påståenden om privat driven vård och omsorg. De skriver bland annat att den privata sjukvården söker patienter med hög lönsamhet. Det är både orimligt och fel.
Det är inte företagensom väljer patienter, utan patienterna som väljer läkare och vårdcentral. Karolinska institutets utvärdering av Vårdval Stockholm har kommit fram till att vårdvalet, som har lett till etablerandet av många nya vårdcentraler, inte har missgynnat socioekonomiskt svagare grupper. Alla grupper har fått mer vård för samma pengar.
Jonas Sjöstedt och hans partikamrater skriver också att anställda på privata äldreboenden har sämre arbetsvillkor. Det stämmer inte heller. Hos privata vård- och omsorgsgivare trivs de anställda bättre än hos kommuner och landsting. De är mer nöjda med arbetsledning och eget inflytande, och tycker oftare att de har lagom mycket att göra, enligt den årliga undersökningen Jobbhälsobarometern som görs av Sveriges företagshälsor. Dessutom är de mer sällan sjukskrivna, enligt SCB.
De fyra vänsterpartisterna påstår att 9 miljarder kronor ”försvinner i vinst” från välfärden. Siffran kommer från en ”beräkning” som Vänsterpartiet har gjort genom att ta fram siffror för hela vård- och omsorgsbranschen från SCB, alltså även från helt privat finansierad verksamhet, där allt från optiker till new age-verksamhet ingår, och kombinerat dem med ett antal antaganden om allmänna vinstnivåer i näringslivet. Det har lett till ett resultat på 9,2 miljarder i vinst för skattefinansierad vård, omsorg och skola. Kruxet är att man inte kan räkna så.
Den riktiga siffran för vård- och omsorgsföretagen är 3,1 miljarder kronor i vinst efter skatt för 2012. Samtidigt återinvesterades 2,9 miljarder kronor. Dessutom betalades 1,6 miljarder kronor i skatt, pengar som går direkt tillbaka in i statskassan och kan användas till mer vård eller omsorg. Uppgifterna kommer från en sammanställning av samtliga årsredovisningar för svenska företag inom vård och omsorg, baserad på data från Soliditet/Nordic Business Key.
Jonas Sjöstedt, som gör anspråk på att bli minister i en eventuell ny regering efter höstens val, borde se till att ha bättre på fötterna än att gå ut och sprida en rad felaktigheter. Jag kan bara tänka mig två förklaringar till att han gör det ändå – antingen vet han inte bättre, eller så är han ute efter att medvetet vilseleda väljarna.
Håkan Tenelius
Gå till toppen