Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Terapi ett framgångsrecept för chefen – och företaget

Han gick i terapi för att lära sig om sig själv. Nu har även Kavlis ledningsgrupp gått i terapi för att kunna vara empatiska ledare.
– Det är viktigt att både få syn på sig själv och förstå hur andra uppfattar en om man ska vara en bra ledare, säger Gerhard Bley, vd för Kavli som äger skånska Druvan i Eslöv.

Den tegelröda fabriken i östra Eslöv har fått nya cisterner och en svag doft av ättika ligger över fabriksgården.
– Efterfrågan på det som produceras här är nästan större än kapaciteten just nu, berättar Gerhard Bley som är i Skåne med jämna mellanrum. Kavlis huvudkontor ligger i Älvsjö utanför Stockholm. I Eslöv har Druvanskylten ersatts av den röda Kavli.
– Det fanns kanske en rädsla för att vi skulle lägga ner här i Eslöv, men det var aldrig vår tanke, säger han.
Vi sitter i Håkanssons salong, döpt efter kemisten Per Håkansson som lade grunden till Druvan med sin nyfikenhet på ättika.
– Han behandlade tuberkulospatienter i rummen ovanför tillverkningen, berättar Gerhard Bley och lägger den bärbara datorn och den kinesiska skrivboken på konferensbordet.
– Där har jag mitt liv, säger Gerhard Bley när jag frågar om den A4-stora anteckningsboken med hårda svarta pärmar och röd rygg som ligger uppslagen på bordet.
Det som är viktigt att komma ihåg antecknar han för hand i boken.
– Jag har inga pärmar med massor av papper. Det jag jobbar med just nu finns i plastmappar, när arbetet är klart slänger jag det som inte behövs längre.
En gång drömde Gerhard Bley om att bli sportjournalist och att skriva har alltid varit viktigt för honom. Men att det skulle leda till en bok fanns inte med i tankarna.
Hans bok heter ”Insikt eller instinkt” med undertiteln ”Bättre resultat med empatiskt ledarskap”.
Den föddes egentligen när Gerhard Bley vandrade på den franska delen av pilgrimsleden.
Det var där högt över havet i de tuffa backarna som han fick ordning på sina tankar och teser.
– När jag var färdig med boken skickade jag den till flera olika förlag, en handfull ville ge ut den. Jag tror att det beror på att den är skriven av en person som är mitt inne i näringslivet och att jag är personlig.
Han var 35 år gammal när han förstod att han var djupt olycklig bakom den lyckade fasaden.
– Jag hade fint jobb, fina barn och fint hus, men jag mådde inte bra. Jag kunde inte känna någon riktig glädje.
Gerhard Bley började gå i terapi och förstod då bland annat hur hans uppväxt påverkat honom. Bakom den borgerliga välordnade fasaden fanns en mamma som drabbats av en form av krigstrauma och en frånvarande pappa.
Han tror att mamman led av en allvarlig depression, men hon pratade inte om det och hon fick aldrig någon riktig behandling.
– Mamma pratade aldrig sitt språk tyska. Det var inte lätt att vara tysk i Sverige på 1960-talet.
Han kände aldrig att han dög under sin uppväxt, en känsla som ledde till att han jobbade väldigt mycket för att inte avslöjas.
– Jag hade ingen balans i livet, men det har jag nu.
Det handlar om balansen mellan jobb, familj och egen tid – tid när man kan odla sina intressen.
Sin egen tid tillbringar han i skidspåret, med löpning, resor, golf, teater men också med sport på tv.
– Innan tänkte jag att det var slöseri med att titta på sport på tv, men jag tycker ju om det.
I sportintresset ingår också att träna sonens fotbollslag. Gerhard Bley är uppvuxen i Sundsvall med Gif Sundsvall och Timrå som favoritlag.
– Jag skulle aldrig gå på fotboll med Hampus i Stockholm. Hockey fungerar bättre.
Vi träffas ett par dagar efter dödsmisshandeln i samband med den allsvenska premiären i Helsingborg i mötet med Djurgården.
Han är lika förundrad som alla andra över att det som borde vara en fest kan sluta med att en supporter dör.
– Visst är det ett samhällsproblem, men supporterkulturen har ett stort ansvar.
Han tror på det personliga, empatiska ledarskapet. Men när han föreläser får han ofta höra: ”Det kan väl inte bli något resultat av det där.”
– Det är ofta män som resonerar så, det är beklämmande. De kan ju bara se på hur Kavlis resultat har utvecklats under de senaste åren.
Det är inte bara han som gått i terapi på Kavli, hela ledningsgruppen har gjort det för att lära sig mer om sig själva och hur andra ser på dem.
– Jag har varit väldigt öppen med mig själv. Det leder till att andra också är öppna och när vi kritiserar varandra är det inget konstigt. Det är ingen som har en dold agenda.
Han får fortfarande kritik från sina medarbetare för att han ibland är för snabb i beslut och slutsatser, trots att han jobbar hårt med att vara analytisk.
– Och så tycker de att jag håller på för mycket med mobiltelefonen. Jag måste bli bättre på det.
De tre senaste jobben Gerhard Bley har haft är inom livsmedelssektorn. Han älskar god mat och dryck, men är bättre på att äta på restaurang än att laga mat.
Men han rättar till i butikshyllorna om någon produkt står fel och tittar ofta i andras kundvagnar för att se om företagets varor ligger där.
– Det är så tacksamt att arbeta med konsumentprodukter, man får en så snar reaktion.
Han sprang nyligen en halvmara i Lissabon, snart åker han med sonen Hampus till New York.
– Vi ska göra allt som han vill; åka ut till Frihetsgudinnan, upp i Empire State Building, gå på hockey i Madison Square Garden …
– Jag undrar om han förstår hur stor stan är?
Den 23-åriga dottern Johanna flyttade nyligen till Malmö för att plugga. Gerhard Bley säger att han först var livrädd för flytten.
– Men hon trivs hur bra som helst, det är ju nära till allt i Malmö.
Två skilsmässor har gjort honom lite bränd för nya relationer.
– Det är en ynnest att få vara ensam med Hampus och göra vad vi vill.
Framtiden?
– Jag är obotligt lojal med företaget jag jobbar för så jag tänker inte på vad som ska komma sen. Men jag har svårt att se mig på ett annat vd-jobb. Nästa uppdrag blir nog något helt annat, något med medmänsklighet.

Gerhard Bley

Gör: Vd för Kavli med verksamhet i bland annat Eslöv.
Ålder: 51 år.
Bor: Värmdö.
Familj: Hampus, 10 år, som bor hos honom varannan vecka, och utflugna Johanna, 23 år.
Bakgrund: Det är fyra år sedan han lämnade jobbet som försäljningsdirektör på Arla och blev vd för stiftelseägda Kavlis svenska del. Före Arla jobbade han på Arvid Nordqvist med Classic kaffe och med att lansera Tempurmadrassen i Sverige, den före detta amatörjockeyn har dessutom varit vd på Täby galopp. Han utbildade sig till civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm och har gått ett år på Arizona University.
Fritid: Skidor, löpning, golf, teater, galopp, resor och sport från tv-soffan.

O Kavli AB

Den svenska delen omsätter cirka 700 miljoner kronor, resultatet för 2012 blev 24 miljoner kronor, och har cirka 200 anställda i Älvsjö och Eslöv. Hela den norska stiftelseägda Kavlikoncernen omsätter 2,7 miljarder kronor och har 700 anställda.

40 procent av vinsten ska gå till välgörande ändamål lokalt och globalt inom humanitär hjälp, medicinsk forskning och kultur.

Exempel på produkter från Kavli: Ättika, bredbar ost, senap och yoghurt.

Gå till toppen