Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Leijonborg är klar med ESS

Förhandlingsuppdraget för forskningsanläggningen ESS är avslutat. Nu återstår bara mindre detaljer innan finansieringen är klar.

Lars Leijonborg ESS-förhandlare.Bild: Hussein El-Alawi
– Det stämmer att Lars Leijonborgs förordnande gick ut den 15 maj. Hans uppdrag planerades vara klart då, säger Katarina Bjelke som är chef för den forskningspolitiska enheten på utbildningsdepartementet.
Fortfarande saknas underskrifter från flera av de tilltänkta finansiärerna bakom ESS, bland andra Tyskland, Frankrike och Italien. Men det är inget som oroar henne:
– Vi håller på att få in de sista letters of intent. Förhandlingsdelen är över, nu är det summeringen som återstår. Vi talar fortfarande med en del länder, men det handlar om mindre saker.
Så pengarna är i hamn?
– Ingenting är klart förrän det är klart, men vi har förhoppningar om att det ska vara färdigt alldeles snart.
Kommer ESS att finansieras fullt ut som det var tänkt?
– Förhoppningarna är goda.
Värdländerna Sverige och Danmark har lovat betala 35 respektive 12,5 procent av kostnaden för ESS i Lund. Hittills har åtta av de femton partnerländerna utlovat pengar och bygghjälp, men deras bidrag utgör tillsammans med Sveriges och Danmarks bara drygt 70 procent av den totala byggkostnaden.
Även Leijonborgs danska kollega Bo Smith uppger att man är nära målet:
– Vi är inte helt klara, men nära. Vi saknar fortfarande de sista bekräftelserna innan vi kan säga att alla länder är med, säger Bo Smith till News Øresund.
Om planerna och budgeten ska hållas behöver markarbetena påbörjas i sommar. Målet är att ESS ska invigas 2019.
Gå till toppen