Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Patrik Svensson: Mats Källblad är som en James Joyce i Osby

Malmötecknaren Mats Källblads serietrilogi ”Garagedrömmar” (1995), ”Vakna laglös” (1996) och ”Lång väg tillbaka” (2011) liknar ingenting annat. En självbiografiskt rotad berättelse från uppväxtens Osby. Om klassidentitet som arvegods, om att meka i garaget och repa med bandet och att från ett bortglömt ingenstans längta till staden och den kreativa medelklassen, som man samtidigt föraktar med all sin av social erfarenhet präglade själ.
Serietecknaren Mats Källblad är bosatt i Malmö.Bild: Linda Axelsson
Mats Källblad skildrar det med absolut gehör. Lunch heter middag. Middag heter kvällsmat. Sprit heter bränne och är det den där rödvita båten på flaskan heter det seglarvatten. Och serierutorna fylls av ett myller där tankar, dialoger, minnen och bilder glider in i varandra. Ett universum av intryck. Som en James Joyce i snapphaneland, med smörjolja under naglarna.
Nu ges trilogin ut på nytt i en samlingsvolym från Galago. Försedd med ett nytt kapitel om Källblads egen mormor, statarkvinna och elvabarnsmor, som på ett fantastiskt sätt knyter ihop då och nu och ger arvegodset ett ansikte.
”Hundra år i samma klass” heter boken. Läs den för guds skull!
Gå till toppen