Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så kan kvarteret Galten i Lund bli när det byggs om

Ett underjordiskt garage med 400 platser, 200 nya bostäder, öppnare ytor, fler stråk och ett tiovåningshus. På måndagen presenterades en ny visionsbild för kvarteret Galten i Lund.

– Det här är en vision för att få igång en dialog kring ett slagkraftigt förslag. Vi har massor av tomma lokaler som tappar sin slagkraft i centrum. Vi vill skapa en magnet för att balansera upp Nova, säger Vlade Naumovski, arkitekt.
Kvarteret Galten, denna rest från "Genombrottets" tid, har länge varit ett sorgebarn för Lundaborna. Planer har diskuterats i decennier, 2012 var politikerna överens om en vision, men arbetet gick i stå i somras när fastighetsägaren Sjaelsö gick i konkurs.
Nu har arbetet väckts till liv igen. Igår presenterade arkitektbolaget Plan- och Byggnadskonst i Lund AB tillsammans med Skanska och fastighetsägaren Norcap ett visionsförslag för kommunstyrelsens arbetsutskott.
Förslaget utgår från planprogrammet, men öppnar upp området betydligt mer. Bland annat finns en passage inritad mot Bankgatan som gör att dubbelt så många nya butiksytor kan exponeras mot gatan. Bussvändplatsen i korsningen Bankgatan-Lilla Tvärgatan har gjorts mindre och bussarna vänder under tak.
– Vi har skapat gatu- och grändmiljöer. Nyckelordet är mötesplatser och närhet till service. Det ska vara flöden av många människor, med många platser att sitta på, säger Vlade Naumovski.
Ett stort underjordiskt garage i två plan med 350-400 platser finns med.
– Hela Mårtenstorget skulle kunna frigöras från bilar, idag är det bara en enda plåtsoppa efter klockan 14, säger Vlade Naumovski.
Kvarteret förtätas med flera stora hus (de vita huskropparna på skissen). Det högsta huset skulle få tio våningar. I markplan finns butiksytor, ovanpå byggs sammanlagt 200 nya bostäder.
Fasaderna ut mot Mårtenstorget behålls, men huset som rymmer Carlssons trädgård och den intilliggande längan rivs för att skapa stora butiksytor - något som efterfrågas av de stora kedjorna, säger Vlade Naumovski.
– Vi vill få hit butiker som skapar en magnetkraft som skvätter över på alla. Om vi inte satsar så får vi bara fler tomma lokaler.
Byggnadsnämnden ska nu titta på förslaget, se över planprogrammet och ta fram en detaljplan som kommunfullmäktige tar ställning till. Beräknad byggstart är om tidigast två år.

Vad tycker du om planerna? Kommentera artikeln. 

Gå till toppen