Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Min katt var min vän och jag vill inte äta vänner

Idag, för tre år sedan, dog min barndomsvän. I nästan tjugo år delade vi allt från ensamma fredagskvällar till soliga sommartimmar.
Skribenten resonerar som författaren och Nobelpristagaren George Bernard Shaw om varför han inte vill äta djur. När skribentens katt dog valde han bort att äta kött.Bild: Hussein El-Alawi
Du tröstade mig när jag var ledsen och fick mig att le när jag kom hem från skolan.
Men med tiden blev du sjukare och magrare och till slut gick du bort. Din bortgång tog mig hårt. Även om jag aldrig visste vad du sa, så visste jag att vår vänskap alltid fanns.
Idag, för tre år sedan, dog min barndomsvän.
Du var en familjemedlem, hade hundra smeknamn och blev alltid speciellt hälsad av besökare, även om du var en katt. Med din bortgång växte tankarna inom mig. Under hela min uppväxt hade grisarna befolkat sina boxar ute i svinastallet, meter ifrån dig och mig. Men jag lärde aldrig känna någon av dem och hade inte en tanke på det.
Hur kom det sig att jag grät så när katten dog, men inte när grisen gjorde det? För grisarna dog, jag hörde dem skrika och jag såg deras livlösa kroppar hängande från stora krokar. Men aldrig grät jag.
Hade det varit annorlunda tro, om jag hade lärt känna någon av dem?
Idag, för tre år sedan, dog min barndomsvän.
Du var inte som någon annan katt. Inte heller är någon gris som någon annan.
Idag går jag i affären och där ligger inte längre inplastade paket med rödaktiga köttbitar. Idag ligger där kroppsdelar från någon med sin egen personlighet, tankar och drömmar. Köper jag det så köper jag också att någon har mist sin vän, någon har mist sin förälder eller någon har mist sitt barn. Så jag hoppar över allt som är gjort av någon, allt som skapar sorg istället för att läka sår. Det löftet gav jag till min vän och det är det bästa valet jag gjort i hela mitt liv.
Genom att ändra sitt sätt att leva ändrar man liven för grisen, kon, hönan och alla andra som ingen blir vän med.
Erik Anderberg
Lund
Gå till toppen