Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Under det rosa fluffet

Det fornnordiska namnet Gudrun betyder ”hon som besitter hemlig kunskap”.
Gudrun Schyman, frontfigur i Feministiskt initiativ, tycks besitta en hemlig kunskap om hur politik kan frikopplas från ekonomi.
Expressen lät nyligen nationalekonomen Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, göra en överslagsberäkning av vad några av Fi:s förslag skulle kosta: 30 timmars arbetsvecka till år 2020, fri förskola och fri kollektivtrafik.
Fölsters beräkning landade på cirka 250 miljarder kronor.
Schyman medgav då att partiet inte räknat på vad förslagen i partiprogrammet skulle kosta.
”Man får inte vara så fyrkantig”, menade Schyman.
På ett valmöte på Lilla Torg i Malmö igår återvände Schyman till detta med ekonomin.
”Politik är inte bara en kamrerssyssla”, sade Schyman och tillade:
”Vi är större än så.”
Nej, det enda målet för en politiker kan – som Gudrun Schyman poängterade – inte vara att ha en budget i balans.
Men med uppenbar risk att framstå som just fyrkantig: en politiker och ett parti som lovar omvälvande reformer utan att samtidigt ta hänsyn till hur allt detta goda ska betalas ägnar sig åt populism och inget annat.
Gudrun Schyman koketterar inte bara med sitt ointresse för ekonomi utan också med Fi-kandidaternas okunskap om hur EU fungerar.
Det är inte mycket bättre.
”Det här är inte några personer som vet allt om Brysselbyråkratin och konvergensregler”, sade Schyman om partiets toppnamn i EU-valet. Däremot, fortsatte hon, har de ”erfarenhet av att leva i ett samhälle där vi inte ser på varandra som lika mycket värda”.
Det låter som en feministisk och – återigen – populistisk variant av ”verklighetens folk”. Men för att göra skillnad i parlamentet krävs det gedigen kunskap om hur systemet fungerar, hur allianser byggs, hur inflytande utövas – kort sagt det politiska spelet.
Att komma dit som ett i politiska sammanhang oskrivet kort innebär i bästa fall en lång startsträcka, i värsta fall noll påverkan.
Feministiskt initiativs EU-plattform kan sammanfattas: ett öppet, kärleksfullt Europa utan våld. På vägen dit ska vapenexporten avskaffas och vapenindustrin ställas om till civil produktion. Kärnkraft och fossila bränslen ska bort. Gränserna ska öppnas för flyktingar. Den svenska sexköpslagen gå på export till resten av Europa.
Gudrun Schyman är tveklöst en av Sveriges skickligaste politiska entreprenörer i modern tid. Och hur ointresserad hon än är av ekonomi så har hon i alla fall förstått det där med utbud och efterfrågan och att det finns en marknad för rosa politiskt fluff.
Gå till toppen