Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tiina Meri: Det går en röd linje på din läpp

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
De nyinköpta penslarna har kostat ansenliga summor, och ska jobbet göras noga tar det, för nybörjaren, fasligt lång tid.
Vissa kan inte tänka sig att åka till mataffären utan utjämnande kräm, utan sotade ögonlock, andra skulle kalla morgonrutinen för förspilld kvinnokraft.
To every woman who didn’t wash her face every night when she was twelve, löd en skuldbeläggande reklamtext i amerikanska Vogue för några årtionden sedan.
Det finns pengar att tjäna på den – i vissa åldrar – lättväckta rädslan för att inte behaga.
Kring necessären utspelades, som jag minns det, en värderingsmässig dragkramp. Från en föräldrageneration, där äldre kvinnor kunde gömma den egna mascaran i näbbstövlarna, hette det att flickor inte skulle smeta sådan skit i ansiktet.
Som om smink var för dåliga feminister, eller för den påhittade kategorin dåliga kvinnor.
Alltså är det inte märkligt om en inre kamp utspelade sig under uppväxten kring smink och kosmetiska produkter:
Är det ett svek mot ideal – jämställdhet och var-dig-själv-ideal – att försöka skimra, förbättra, släta ut?
En av fördelarna med att leva i en tid och ett samhälle där individen förväntas söka och finna sina egna värderingar – och inte bara rätta sig efter traditioner, religiösa föreskrifter, grannens tycke eller smak – är att få beslut är huggna i sten.
Det är tillåtet att testa. Det finns få sanningar med stort s, sällan ett sätt att göra rätt. Och själva poängen är att det är individen som ska leva och trivas med sitt beslut.
Tvång och moralism – regler för reglernas egen skull – ska vara bannlyst.
Självklart ska alla, oavsett kön, vara fria att förfoga över sin yta, fria att sminka sig, fria att låta bli. Varje människa får dölja, visa vem hon är och vill vara.
Måla rött eller inte alls – respekt och likabehandling gäller.
Så vad ska dagens föräldrar säga till unga som översköljs av budskap om hur de ska se ut?
Kanske att ytskiktet är privat. Att det rör sig om egna, inte alltid så viktiga, beslut som helst ska landa i frihet och i glädje.
Gå till toppen