Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Huvudmisstänkt i porrhärva släppt

Rättegången om porrfakturahärvan med bas i Malmö har stoppats – och måste tas om.
Den huvudmisstänkte som suttit häktad i elva månader släpptes på onsdsagen.

Fallet uppdagades hösten 2012. Då började människor runt om i landet få kravbrev från ett Malmöbaserat bolag om att man laddat ner upphovsrättsskyddad porr från deras mobilsajt. Företaget hotade med polis, dryga böter och att publicera folks namn och adress på en ”porrsurfarlista” om man inte betalade, enligt åtalet.
För två veckor sedan inleddes rättegången, som främst gäller utpressning och försök därtill. Den var tänkt att pågå i 15 dagar. Men efter fem dagar fick förhandlingen en abrupt paus.
Försvarsadvokaterna till de sex åtalade krävde att åklagaren preciserade brottsanklagelserna – och inte klumpade ihop alla misstänkta brott i en allmänt hållen gärningsbeskrivning. Bland annat var bara tio av de drygt 3 000 målsägandena kallade för att vittna.
Det köpte tingsrätten.
– Rättegången har kompletterats så att det blir 40 målsägandeförhör och med ny omfattande skriftlig bevisning, säger rådmannen Sakari Alander.
Den 40-årige mannen som misstänks vara hjärnan bakom verksamheten släpptes igår.
– Det var inte proportionerligt att han skulle sitta häktad så länge, när vi inte ens vet när förhandlingen återupptas.
Försvararen Jenny Fugleberg är besviken på åklagaren.
– Det här medför stort besvär för alla inblandade parter. Inte att förglömma är dessutom vad det kostar skattebetalarna.
Sydsvenskan har utan framgång sökt åklagaren Bo Birgerson.
Gå till toppen