Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Hälsovinsterna överväger riskerna

Som specialister i gynekologi möter vi dagligen kvinnor med olika problematik från underliv, livmoder, äggstockar och graviditet. Väldigt många besväras av svår menstruationssmärta och rikliga blödningar. Detta kan behandlas med p-piller som är vetenskapligt utvärderade och beprövade.
Den som tror att kroppens egna hormoner inte har väldigt lika verkningsmekanismer med de syntetiska tror fel. Hormonerna i p-piller modifierar hormonsystemet så att ägglossning uteblir och efterliknar en tidig graviditet. Den egna hormonproduktionen upphör inte.
Att kalla menstruationen hälsosam är djupt olyckligt. All vetenskap talar för att den är onödig. Innan preventivmedel uppfanns var kvinnor gravida fler gånger och ammade längre. Det innebär att de var blödningsfria under långa perioder. Idag, då de flesta inte skaffar fler än två barn, har man många fler menstruationer under sin livstid och problematiken kring detta kan vara förödande. Menstruationer är det vanligaste skälet till att kvinnor i fertil ålder har järnbrist, helt i onödan.
Ett flertal studier visar också att den totala cancerrisken minskar vid användning av p-piller.
P-piller bromsar endometriosutveckling och bevarar därmed möjligheterna till att bli gravid. Att de skulle ge vitaminbrist saknar helt vetenskaplig grund. Sedan 1960-talet har vetenskapen lett till utveckling av flera olika preventivmedel med få biverkningar och valmöjligheterna är stora. Metoderna är användarvänliga och säkra. Naturlig familjeplanering är ingen säker metod om man inte anser att 24 procents risk att bli gravid på ett år är tillräckligt bra.
P-piller är en potent medicin som ska förskrivas enligt gällande riktlinjer av läkare eller barnmorskor. I Sverige finns tydliga sådana riktlinjer vilket har saknats i många länder. Det europeiska läkemedelsverket har funnit att hälsovinsterna överväger riskerna.
Kvinnor har rätt till korrekt information som inte utsätta dem för risk för oönskad graviditet och ofrihet genom skrämselpropaganda och osanningar.
Linda Iorizzo, Malin Sundler
specialister i obstetrik och gynekologi
Gå till toppen