Kultur

Mörkret har många nyanser

Skrivboken

OriginalTitle: A nagy füzet. Genre: Drama. DirectedBy: János Száz. Actors: András och László Gyémánt, Piroska Molnár, Ulrich Matthes, Ulrich Thomsen.
Ungerskan Agota Kristofs roman ”Skrivboken” ligger till grund för denna flerfaldigt prisbelönta film. Titeln syftar på den stora skrivbok två tvillingpojkar får av sin far, soldat under andra världskriget hemma på kort permission, innan modern för dem långt ut på landsbygden till en mormor, som de aldrig har träffat.
I ”Skrivboken”, som utspelar sig under andra världskriget, lämnas ett tvillingpar bort till en mormor de inte känner.Bild: Njutafilms
Barnen lämnas med råden att fortsätta studera och skriva ned vad som händer dem.
”Skrivboken” är en film om konsten att förhärda sig i hårda, omänskliga tider med fysiskt våld, hunger, död och familjesplittring. Tvillingarnas mamma har många år tidigare lämnat sin mor, som allmänt kallas ”häxan”, och tros ha förgiftat sin man. Hon tar motvilligt emot barnen och kallar dem enbart horungar och idioter. Ett koncentrationsläger ligger i grannskapet och varje helg hyr lägerchefen, spelad av danske Ulrich Thomsen, in sig hos mormodern. Pojkarna tränar på att ge varandra stryk, svälter sig och vägrar acceptera mammans kärleksfulla ord när de äntligen kommer per post.
Regissören János Száz berättar i behärskade, väl genomtänkta och samtidigt atmosfärrika, bilder. De varvas med skrivna och tecknade skildringar i skrivboken. Allt det fasansfulla som pojkarna genomlider samsas med inklistrade, torkade blommor och teckningar som trots allt visar på ett försök att behålla ett humanistiskt sinne.
”Skrivboken” är en tuff film att se. Ibland anar man den litterära förlagan, eftersom temat blir idéinriktat. Men ingenting är antingen svart eller vitt. I stället lyfter filmen fram tillvarons många perspektiv. Det är dess styrka.
Gå till toppen