Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vi vill att alla ska få välja fritt

Att förändra och förbättra människors sexualliv har varit RFSU:s drivkraft sedan grundandet 1933, och är det fortfarande. Vi tror på att göra det på ett flertal olika sätt, där sexualupplysning och opinionsbildning är hörnstenarna. Att ge människor de kunskaper de behöver för att kunna göra säkra och medvetna val gällande sin sexualitet och sin sexuella hälsa ser vi inte bara som en av våra främsta uppgifter, utan som en rättighet som alla människor borde ha. På RFSU arbetar såväl anställda som ideella oavbrutet för just detta.
En annan viktig del i vår verksamhet är att skapa sexualpolitisk opinion för att på så sätt kunna förändra sådant vi tycker är orättvist och felaktigt, och således ge människor fler möjligheter och friheter.
Vi ser det som självklart att alla, oavsett kön, ska ha rätt till korrekta och adekvata kunskaper om den egna kroppen och om de preventivmetoder som finns tillgängliga. Där ser vi att såväl skolan som vården har ett stort ansvar för att ge våra unga de kunskaperna.
Sverige var först i världen med obligatorisk sex- och samlevnadsundervisning, och det är vi i RFSU stolta över. Vi arbetar dagligen för att skolans undervisning om kön, kropp, sex, känslor och relationer ska ge våra unga förutsättningar att ta hand om sig själva och andra och kunna göra upplysta val.
Att arbeta för att alla ska få rätt till kunskaper om den egna kroppen och att alla ska få rätt till alla tillgängliga preventivmedel och metoder är inte ett motsatsförhållande. Det är två steg i samma riktning, mot att alla ska få frihet att vara, välja och njuta!
Sara Alfredsson
ordförande RFSU Malmö
Gå till toppen