Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

X-Men kopplar greppet igen

Bryans Singer har återtagit registolen för att med nytrimmade berättarmuskler styra "X-Men" i en ny riktning.

X-Men: Days of Future Past

Genre: Science fiction. DirectedBy: Bryan Singer. Actors: Hugh Jackman, Michael Fassbender, James McAvoy, Jennifer Lawrence, Halle Berry, Peter Dinklage. Country: USA. PublishYear: 2014.
Hugh Jackman i “X-Men: Days of Future Past”.
Tidsparadoxer är roliga men knepiga. Minnesvärd är den pedagogiska förklaringen av parallella tidslinjer i ”Tillbaka till framtiden 2”. Den skulle nog behövas även i ”Days of Future Past”.
Som undertiteln antyder, handlar det om att försöka rädda en framtid som gått förlorad – här i ett globalt krig mellan människorna och X-mutanterna. På randen till utrotning i en dystopisk framtid år 2023 skickar Professor Xavier (Patrick Stewart) och Magneto (Ian McKellen) Wolverine (Hugh Jackman) 50 år tillbaka i tiden för att stoppa händelserna som utlöste konflikten.
Problemet blir förstås att en lyckad räddningsaktion skulle utlösa en ny tidslinje i stället för att påverka den framtid de själva befinner sig i. Inte oväntat struntar man i det. Men ”Days of Future Past” är likväl en av de bättre filmerna i serien. Efter floppar som ”Jack the Giant Slayer” har Bryan Singer återtagit registolen för att med nytrimmade berättarmuskler styra ”X-Men” i en ny riktning – fortsättning följer 2016 i ”Apocalypse” (en glimt visas efter sluttexterna).
Årets ”X-Men” utspelas huvudsakligen 1973, just som USA och Nordvietnam undertecknat fredsavtalet i Paris. ”Tricky Dick” Nixon är president och blir inte oväntat en nyckelperson i den katastrofala utvecklingen, även om huvudskurken är vapenforskaren Bolivar Trask (Peter Dinklage). Hack i häl på Trask med mord i sinnet finns Raven/Mystique (Jennifer Lawrence), som om hon lyckas utlöser det ödesdigra kriget.
Uppdraget blir därför dubbelt tragiskt: Wolverine måste rädda en folkmördare och oskadliggöra ett av dennes offer. Och det kompliceras av att de unga Xavier (James McAvoy) och Magneto (Michael Fassbender) är dödsfiender och rivaler om Raven/Mystique. På vägen mot en final som ändå inte blir slutet på historien väntar flera utsökt regisserade actionscener, bland annat ett inbrott i Pentagon med hjälp av slacker-mutanten Quicksilver (Evan Peters).
Gå till toppen