Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Riv inte viktiga kulturbyggnader!

Det finns ett stort antal moderna byggnader med högt arkitektoniskt värde i Lund, värden som tydligen varken allmänhet eller det politiska etablissemanget är medvetna om. Inte ens kulturförvaltningen, med tanke på förslaget om kulturhus på Öresundsvägen. Eller räknar inte företrädarna för kulturfrågorna i lärdomsstaden arkitektur som en väsentlig del av kulturen?
Lunds stad borde värna den högklassiga arkitekturen i Lund från 1950–1960-talen, tycker Tomas Gustavsson. På bilden syns ett av Bernt Nybergs verk, Stadsarkivet i Lund. Ett annat av hans verk, Stenkrossen, är nu i fara.Bild: Henrik Rosenqvist
Det finns en rad framstående arkitekter som varit verksamma i Lund under efterkrigstiden. Framförallt betraktas verk av trion Anshelm, Edman och Nyberg, ”De tre i Lund”, hålla hög kvalitet. Jag kan inte påstå att jag har koll på den internationella arkitekturdiskussionen. Men jag har tillräckligt med kontakter för att inse att den modernistiska genre som ”De tre i Lund” är representanter för idag är stark i omvärlden, mycket starkare än i Sverige. Och att det finns en potential till internationellt intresse för det stora beståndet av högklassig arkitektur i Lund från 1950– 1960-talen.
Den amerikanske arkitekten och universitetslektorn Matthew Hall utarbetar nu en utställning om Bernt Nyberg, en utställning som kommer att visas på Arkitekturmuseet i Stockholm, i Lund och på Arkitektskolan i Köpenhamn innan den ska tillbaka till Halls eget universitet i Auburn, Tennessee.
Nyberg hann inte rita så många byggnader, han gick bort i alltför tidiga år. Jag tror dock faktiskt att ombyggnaden av hans tillbyggnad på Landsarkivet kan komma att bli bättre mottagen än man kunnat befara. Men orsaken är inte Lunds kommuns agerande, utan att Lunds nation visat byggnaden stor respekt i omdaningen. Nybergs tillbyggnad kunde dock ha varit ett ypperligt alternativ i centralt läge som kulturhus, om inte kommunen sumpat den chansen i tidigt skede.
I mitt arbete som byggkonstruktör ser jag att den modernism som ”De tre i Lund” representerar har något väsentligt att tillföra dagens byggande. De står för en modernistisk arkitektur som bejakar det hantverksmässiga i nutida byggande. Och samtidigt för en ärlighet, som kan generera att materialens och konstruktionernas inneboende egenskaper kommer till synliga och användbara uttryck – och användas för att skapa långsiktigt hållbara kvaliteter. Detta är radikalt annorlunda än den kulissbyggnadsteknik, och brist på hantverksmässighet, som länge präglat den dominerande delen av byggandet, till exempel i alla enstegstätade frigolitfasader.
Lunds kommun tycks nu ha bestämt sig för att riva ytterligare ett av Nybergs fåtaliga verk, Stenkrossen. Man tycks ha fått hjälp från oväntat håll. Lunds kommunstyrelse och kulturnämnd: Ta ert förnuft till fånga, det är kapital- och kulturförstöring!
Tomas Gustavsson
Lund
Gå till toppen