Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Showhelg för skånsk mat

Är det någonstans det ska vara en rejäl matfestival är det i Skåne, Sveriges skafferi.
Så just nu är det skånsk matfestival i Brösarp.
Hundra konkurrenter inom allt som går att svälja med behag samsas för att visa vad Skåne kan.

– Man kan undra varför vi inte har gjort det här tidigare. Men nu är tiden mogen. Det händer så mycket i branschen nu, säger Lotta Törner.
Hon är vd för Skånes livsmedelsakademi som är arrangör för mathelgen och paraplyorganisation för landskapets livsmedelsaktörer. De är många; utöver livsmedelsjättarna finns runt 800 småskaliga livsmedelsproducenter.
Åtskilliga av dem har nappat på tillfället att visa upp sig och sina produkter. Men även restauranger ställer upp med smakprover. Och utbudet är långtifrån bara Österlenbaserat.
Tv-aktuella stjärnkocken Titti Qvarnström från Blooms i Malmö står sida vid sida med Bo Madsen på Karlaby kro och ett gäng andra kockar som erbjuder små prov på sina kulinariska förmågor.
– Jag har länge arbetat för att vi i matbranschen ska samverka mer. Fördelarna spiller över på oss alla, säger Titti Qvarnström.
Men matfestivalen handlar också om mycket annat:
En sillaskola lär ut sillkonster. Den som alltid har undrat över hur man styckar en gris eller ett lamm får lära sig det. Och det blir minikurser i både korvstoppning, marängbakning och smörkärning.
En rad seminarier med experter och forskare inom livsmedelssektorn mättar även de kunskapshungriga. Raw food, äpplets hemligheter, potatisens inre liv och brödets plats i nutiden är bara några av ämnena.
Långtifrån alla visar upp sig på festivalen av hårdkokt kommersiellt intresse. För de flesta handlar det mer om att vara med och visa mångfalden i den skånska livsmedelsbranschen.
Ola ”Fiskare” Johnsson från Kivik står till exempel och svettas vid sin laxrök, eldad med en noggrant utvald blandning av färsk och torkad ved så att röken – och därmed laxen – får den rätta stunsen.
– Det är framför allt kul att visa upp kulturen i detta.
Gå till toppen