Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förlängt bygglov kom som en besvikelse

De ansvariga för Teater Sagohuset är besvikna på kommunen efter det tillfälliga bygglov som beviljades nyligen.
– Nu låter det som att kommunen tror att vi får andas ut, säger Margareta Larson, konstnärlig ledare för Sagohuset.

Teater Sagohuset grundades 1987 och har sedan starten alltid legat på samma adress på Revingegatan i Lund. Förra veckan beslutade byggnadsnämnden att Sagohuset ska använda lokalerna i ytterligare två år. Något som de ansvariga för teatern inte är nöjda med. De nuvarande lokalerna är inte anpassade för den verksamhet som Sagohuset bedriver. Teatern sätter upp fyra pjäser om året och behöver ett ställe där de både kan repetera och spela upp sina produktioner.
De små byggnaderna bidrar också till att teatern inte kan sätta upp fler än en pjäs åt gången och för en teater som ständigt växer är det problematiskt.
– För 20 år sedan gjorde vi en tillbyggnad som en tillfällig lösning, men det har aldrig varit tänkt som någon permanent lösning på problemen. Det är mögligt och litet och hade någon myndighet kommit hit hade vi aldrig fått förnyat bygglov, säger Margareta Larson.
Ytterligare ett problem med lokalen är, enligt Margareta Larson, den bristfälliga ventilationen.
– Vi anpassar våra speltider efter barnen, vilket leder till att det allt som oftast är två föreställningar i väldigt tät följd. Den dåliga ventilationen är påfrestande både för publik och skådespelare. Det har hänt att skådespelare svimmat på scenen.
Sagohuset har i flera år letat efter nya lokaler. Flera gånger har man varit nära en lösning, men det har alltid slutat med att lokalerna har gått till andra.
– Vi har letat efter nya lokaler i nästan 20 år och flera gånger har det sett ljust ut, men det har aldrig gått att lösa. Några byggnader som vi tittat på och förhandlat om har helt plötsligt gått ut till högstbjudande och där har vi inte en chans att konkurrera, säger Margareta Larson.
– Det vi framförallt letar efter är en lokal som har både ordentligt högt i tak och tillräckligt djup för en scen och annat som behövs för att vi ska kunna sätta upp våra pjäser på bästa sätt. Dessutom skulle vi önska att den kan ta 150-200 personer.
En av lokalerna som varit på tapeten den senaste tiden är den gamla observatoriebyggnaden i Stadsparken, men även där har projektet kantats av problem.
– Vi blev erbjudna observatoriet i höstas och valde att gå vidare med det. Men den man som vi hade kontakt med på observatoriet slutade plötsligt och den nya fastighetschefen säger att han inte vet någonting om det här, så vi får börja om igen.
I dagsläget är det emellertid observatoriet som är det hetaste alternativet.
– Det är ett fantastiskt läge. Problemet med en del andra lokaler som vi har tittat på är att de ligger långt iväg, sett till vilken publik vi lockar. Det är svårt att få publik om man ligger för långt ut. Den stora nackdelen med observatoriet är att den kräver att vi får tillåtelse att bygga om lite så att vi kan anpassa det för våra behov.
Hur jobbar ni vidare nu?
– Det jobbiga är att alla tror att problemet är löst, men vi har fortfarande många problem. Just nu försöker vi akut att hitta ett ställe för att spela upp vår höstpjäs och vi behöver hitta både en spelplats och en plats för att repetera. Tidigare har vi sökt oss till andra kommuner och det kan bli aktuellt igen. Sedan kommer vi även att gå vidare med Lunds kommun för att hitta en lösning kring permanenta lokaler.
Gå till toppen