Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon tog striden – och petades

Vem? Karin Adelsköld. Massmedial mångsysslare, programledare och ståuppkomiker.
Varför? Därför att komikern och klubbarrangören Mårten Andersson i veckan hävdade att kvinnliga komiker inte säljer biljetter. Det tog, föga överraskande, hus i helvete. Och det var, föga överraskande, Karin Adelsköld som såg till att det blev så.
Det var ibland lite pressande att vara Karin Adelsköld under uppväxten på landet i Östergötland, i Svalsjö mellan Kisa och Tranås.
Hennes föräldrar var extrema gröna vågen-personer, som kärnade eget smör och marinerade sina barn i ekologins renaste läror.
Hennes farmor var något mindre amish – när familjen firade jul, sägs det, blev det så självklart att det skulle uppträdas på olika vis att farmor till slut fann det för gott att inköpa en vettig ljudanläggning.
I sådan jord växer sega plantor, och de letar sig gärna mot solen.
När Karin Adelsköld pluggade i Lund hamnade hon en kort tid i Boel-spexet. Det var, säger en person som var med, alldeles självklart att hon skulle syssla med offentlighet och sceniskt arbete. Orädd, men med en kritisk sidoblick på vad hon faktiskt åstadkom. En känsla för vad som funkade och vad som inte gjorde det.
På krokiga vägar – via journalistik och pr – blev Karin Adelsköld författare, föreläsare och komiker. Så etablerad, faktiskt, att tidningen Amelia under våren har använt henne som coach i ett projekt för att matcha fram fler kvinnliga ståuppkomiker.
Men själva arrangemanget, som skulle kröna satsningen, såg ut att bli en flopp. Få biljetter var sålda, arrangören Mårten Andersson blev nervös. Han skickade mejl till de inblandade, och skrev i korthet att folk inte vill betala för att se kvinnor på humorscener.
Se där lite förtret som de flesta av oss nog hade valt att svälja.
Karin Adelsköld valde att ge syre åt den i stället, och publicerade Mårten Anderssons mejl på sin blogg. Efterhand med förödande motargumentation.
Reaktionerna blev starka. Mårten Andersson kände sig kränkt av att se sina egna ord i offentligheten. Tidningen Amelia letade efter en ryggrad som den kanske aldrig haft – och petade Karin Adelsköld från sitt arrangemang.
Manliga komiker började ägna sig åt krypskytte, medan resten av svensk offentlighet tycks ha uttalat sitt stöd för Karin Adelsköld, som med pedagogiskt tålamod förklarat hur de för kvinnor begränsande strukturerna i humorbranschen ser ut. Hon har fått blommor och choklad och brev och tusentals meddelanden via sociala medier.
Häromdagen uppdaterade hon sin blogg på adressen karinadelskold.tumblr.com. Det var sista gången, skrev hon, för offentligheten kring det här har kostat.
Så vad händer nu för Karin Adelsköld, snart 41, mamma till två barn och tusen projekt? Som nu är portad från komediscenen RAW på grund av sitt engagemang?
Gudomlig rättvisa finns kanske inte, men något som alltid finns är kraften av bättre argument.
Rimligen är Karin Adelsköld den som har framtiden för sig på ståupp-scenen. Om inte annat för att hon i ett pressat läge, genom varje tweet, har klarat av att vara rolig.
Gå till toppen