Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De allra fattigaste förlorar på Fairtrade, hävdar brittisk studie

Det hjälper inte de fattigaste arbetarna när du köper Fairtrade-varor från Etiopien eller Uganda. Det hävdar en brittisk studie.

Bild: Från Sydsvenskans arkiv
Att köpa Fairtrade är att bidra till bättre och tryggare löner för de inblandade odlarna och  arbetarna. Märkningen, som har brittiskt urspring, gynnar också facklig organisation och miljöhänsyn, skriver webplatsen fairtrade.se.
Men i praktiken är det inte så enkelt, enligt en statsstödd brittisk rapport, som guardian.com återger. Enligt studien gav Fairtrade-anslutna odlare personalen lägre lön och sämre arbetsvillkor. Kvinnors utbildningsnivå var också lägre.
– Folk som arbetar med samma grödor i liknande områden tjänar mer och har också bättre arbetsvillkor, än de som är anslutna till Fairtrade, hävdar en av rapportförfattarna.
Han heter Christopher Cramer och är professor i ekonomi vid University of London.
Jämförelsen baserar sig på information från 1500 personer som arbetar med odling av blommor, kaffe och te i Etiopien och Uganda. Undersökningens fältarbetare fick också belägg för att barn från 10 års ålder användes för lönearbete vid Fairtrade-anslutna odlingar.
I Storbritannien skrivs en hel del kritiskt om Fairtrade och den nya rapporten fyller på mer. Fairtrade ser till att pengar flyttas från konsumenten till små odlingar för att förbättra villkoren där. Men när de kommer fram, fördelas de inte jämnt eller bland de mest behövande.
Studien lyfter fram ett exempel, där en odling fått toaletter installerade. Det visade sig dock att de allra fattigaste arbetarna inte fick använda dem – de var reserverade för den högre ledningen. 
Enligt Fairtrade International är rapporten orättvis och svepande. ”Lön och arbetsvillkor för arbetare på småskaliga Fairtrade-certifierade odlingar jämförs med storskaliga plantager i samma område”, skriver organisationen.
Om man tar ugandiska kaffeodlingar som är jämförbara i storlek, så  har personalen det bättre om odlingen är Fairtrade-ansluten, anser Fairtrade och pekar på att det också framgår av den omstridda rapporten.
Det håller Christopher Cramer med om, och vill att diskussionen fortsätter kring de högre arbetarlönerna på större odlingar. Han tycker att det är viktig information för den som ser till villkoren för de allra fattigaste.
”Det är svårt för den som går till affären att göra ett informerat val”, skriver Christopher Cramer i en mycket direkt artikel.
Gå till toppen