Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grävmaskiner raserade deras tomt olovligen

Birgit och Bengt Bengtssons strandtomt utmed Södra Västkustvägen är fördärvad.
Där det en gång låg sandkorn och gräs finns nu bara tung lera.
Orsak: grannen har utan lov kört på tomten med tunga grävmaskiner.
– Jag är fruktansvärt arg och har gjort en polisanmälan, säger Birgit Bengtsson.

Makarna i 80-årsåldern och bor på Södra Västkustvägen i en 60-talsvilla. Till huset hör en strandskyddad tomt som sträcker sig 300 meter ut i havet eller till tre meters djup, som det heter i lagfarten. Här har de bott i fyrtio år och njutit av strandtomten varje vår och sommar. I höstas sådde de nytt gräs.
– Vi hann bara klippa den en gång, säger Birgit Bengtsson.
I onsdags i förra veckan vaknade paret av ett brummande oljud. När de gick ut i trädgården såg de att grindarna till sjötomten stod öppna. Mindre plåtar låg utlagda på tomten ner till vattnet och en gul frontlastare med skopa och gaffel försökte ta sig fram över marken, ner till strandkanten för att sedan ta sig vidare bort till grannens tomt.
Makarna frågade entreprenören vad det var som pågick och fick veta att det var grannen i den nybyggda villan vid havet en bit bort som skulle reparera erosionsskyddet efter stormen Sven.
Först trodde makarna Bengtsson att det bara rörde sig om en grävmaskin och lät det hela bero. Men när maskinen skulle tas tillbaka samma väg började den sjunka i sanden och stranden piskades upp.
Med stigande förtvivlan såg makarna hur deras sjötomt förstördes bit efter bit. Sanden var som såpa och maskinerna sjönk.
– Nästa dag lade man ut stora plåtar som maskinerna skulle köra på. Man placerade också ut stora betongblock på vår tomt. Vi såg att det var tre entreprenörer med lastbilar och grävmaskiner.
Tredje dagen fick paret ett telefonsamtal. Det var grannen som ringde för att berätta vad som pågick.
– Han sa att han försökt nå oss tre gånger. Men vi är ju gamla och hör inte alltid telefonen. Vi bad honom att omedelbart upphöra med arbetet. Men det ville han inte. Samtalet avslutades inte i trevlig ton, säger Bengt Bengtsson.
Makarna ringde polisen och miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Tre poliser samt representanter från länsstyrelsen och miljö- och hälsoskyddsförvaltningen anlände och stoppade omedelbart arbetet.
Nu är maskinerna borta. Kvar är en demolerad strandtomt med stora avtryck av frontlastarens hjul. Och där det tidigare var strand och gräs ligger stora stenar och några betongblock.
Jeanette Schlaucher är miljöchef i Lomma:
– Det är mycket tråkigt att det orsakats skador på det strandskyddade området. Stranden är till för alla och det finns regler för hur man ska förhålla sig till den.
Det är viktigt att alla visar hänsyn och söker de dispenser och tillstånd som behövs, säger hon.
Kommer ni att göra en åtalsanmälan om brott mot strandskydd?
– Vi får utreda om det kan bli aktuellt. Anmälan blir i vilket fall inte offentlig. När det gäller återställande av tomten kan det bli aktuellt med ett föreläggande.
Enligt Magdalena Lindberg Eklund på länsstyrelsen måste grannen skicka in en anmälan för verksamheten i vattnet och ansöka om strandskyddsdispens innan han får fortsätta arbetet med erosionskyddet.
– Om det har skett ett brott mot vattenverksamhet kan vi inte avgöra ännu. Vi avvaktar tills vi har fått in hans anmälan.
Hur stor är sannolikheten att ni bedömer det som ett brott?
– Vi har just nu ett antal ärenden på samma kuststräcka som handlar om reparationsarbeten av erosionsskydd efter stormen Sven. Vi ska ta ett samlat grepp om detta nu.
Paret Bengtsson vill ha tomten omedelbart återställd men befarar att det kan ta tid.
– Vi vill inte hamna i byråkrati. Vi vill använda stranden nu.
Gå till toppen