Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Guldtränaren vill göra Eslöv till pingisnav

För några veckor sedan tog Eslövs pingisdamer sitt andra raka SM-guld. Herrlaget inleder idag sin tionde raka SM-final. Peter Sartz, Malmö FF:s guldtränare och mannen bakom den danska pingissuccén, vill bygga vidare på framgångarna.

Tränaren Peter Sartz.Bild: Hussein El-Alawi
Eslöv dominerar svensk bordtennis. Sedan en tid tillbaka är Peter Sartz knuten till Eslövs AI i rollen som elitungdomstränare.
– Eslöv har alla förutsättningar att bli landets bordtenniscentrum.
Peter Sartz har stor erfarenhet. Han var mannen bakom det danska uppsvinget i sporten.
– Eslöv har allt man kan önska när det gäller pingis. Bra boende och perfekta träningshallar för sporten. Bordtennisgymnasiet som är öppet både för flickor och pojkar har en mångårig tradition. Pingiseleverna har bara fem minuters väg till allt. Med andra ord har en småstad bättre förutsättningar jämfört med en storstad.
Skåne är det starkaste fästet i landet på seniorsidan.
– Vi har fyra elitklubbar i Eslöv, Rekord, Österlen och Kävlinge. Dessutom är Malmö på gång igen. Målsättningen är att Skåne skall bli lika dominant på ungdomssidan om några år.
Det finns fler fördelar med Eslöv.
– Vi har nära till kontinenten och framför allt Tyskland som har en gedigen ungdomsorganisation i småstaden Oxenhausen.
I kväll startar SM-finalserien mellan Eslöv och Söderhamn. Eslöv är uppe i sin tionde raka SM-final. Klubben har vunnit åtta av de nio som spelats hittills på 2000-talet. Eslövs seniortränare Peter Andersson är inte förvånad över att Söderhamn slog ut Halmstad i en tredje och avgörande semifinal.
– Söderhamn höjer sig alltid ett snäpp i slutspelet. Vi besegrade Söderhamn två gånger i serien, men det var då det. Alla mina spelare är friska. Som vanligt kommer det att handla om små marginaler och dagsform.
Eslöv inleder finalserien på bortaplan. På fredag spelas returen i Eslöv.

Peter Sartz

Ålder: 49 år.
Bor: Malmö.
Familj: Fru och ett barn.
Aktuell: Landslagstränare som ska göra Eslöv till pingiscentrum. Jobbar också med ungdomslandslaget.
Meriter: Lång spelarkarriär, nitton år som dansk förbundskapten.
Gå till toppen