Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Inspirationen hämtas från porrfilmerna

Sydsvenskan har träffat ett gäng ungdomar för att prata om porr.

Självklart kollar de på porr, berättar killarna. Ett par gånger i veckan kanske, helst hemma, ibland i skolan.Bild: Julia Lindemalm
Är en tjej i närheten är svaret nej. Självklart kollar du inte på porr, absolut inte. När du är med en grupp killar däremot, då är det precis lika självklart att snacka och skämta om filmer du sett, dela tips och länkar. Det säger tio killar, de flesta mellan 18 och 24 år, som har samlats i en ring av fåtöljer och soffor. Kvällens gruppträff i Elektras regi på Fryshuset i Malmö ingår i en utbildning i jämställdhet. Det är lite spänt och fnissigt, för nu ska de göra det de aldrig gör, prata porr med två kvinnor i rummet, en reporter och en fotograf.
– Alla killar kollar. Bland kompisarna är det inget man skulle få för sig att skämmas över, säger Emil.
– Men det finns också tjejer som tittar. Jag minns hur chockad jag blev första gången jag hörde en tjej säga att hon brukade göra det med sin pojkvän. Det betyder ju ändå att det har gått framåt, säger Karim.
Flera av killarna nickar, de har också stött på eller hört om tjejer som konsumerar porr, åtminstone tillsammans med sina partner. Men ingen av dem har själva satt på en film tillsammans med en flickvän. Förutom Emil.
– Jag trodde först hon skämtade när hon sa att hon ville det. Och så satte hon på lesbisk porr! De vet hur man gör, sa hon, det vet inte ni killar.
Fniss blandas med ”shit, wow så fett” och Emil fortsätter, med ett brett leende:
– Efter videon var hon helt så, ja ni vet. Jag tänkte att jag borde låta henne kolla varje gång. Men vi träffades bara typ en månad.
De var alla mellan 12 och 14 år när de började porrsurfa. Oftast ensamma på rummet – med låg volym – smått panikslagna för att en förälder skulle komma på dem.
– Det är fortfarande skönast när man är ensam hemma, säger Sajid. Eller när man har svårt att sova. Då knäpper man på datorn, för efteråt somnar man garanterat.
Porren är bara ett klick bort. Några smiter in på toaletten på skolan ibland. Enkelt när man alltid har en smart telefon i fickan. Hur ofta de kollar varierar, säger de. Ett par gånger i veckan, mer sällan när de är i en relation.
Två av killarna föredrar amatörfilmer, säger att de är mer på riktigt och inte lika skrikstöniga. Men bland det vanliga, enorma utbudet har killarna i rummet en tveklös favorit: analsexgenren.
– Man spolar ju fram till ”doggy style”-ställningarna direkt. Och så gäller det att spola förbi när mannen syns, att se honom förstör allt, säger Ezra och får medhåll från de andra.
Men om en tjej, som är heterosexuell, tittar på samma film?
– Kanske skulle hon tycka likadant, fast tvärtom, säger Ezra.
Tycker ni att det finns något problem med porrfilmer eller porr överlag?
Spridda ”nej” hörs till svar.
Kan ni själva känna krav på att leva upp till bilden av mannen med ständig erektion?
– Inte på grund av porr. Det där handlar mer om en allmän stress för att man ska komma för snabbt eller så, säger Karim.
– På inspelningarna trycker de väl i sig Viagra, säger Ezra.
– Jag har hört att det är jättemånga tagningar, för att männen inte kan hålla på så länge, säger Ed.
Vad tycker era kvinnliga partner om att ni tittar på porr?
– Det har hänt att de sagt, åh, var lärde du dig det? säger Emil och skrattar.
För vid sidan av tips från kompisar är det från porren de hämtat sin kunskap om sex. Det säger de samstämmigt. Det är där de hämtar inspiration och får nys om ställningar de vill prova.
Men det händer att initiativen faller platt. Det säger Karim:
– Tjejen kan säga ”vad fan sysslar du med, har du sprängt ditt huvud med porr?”. Hon kanske bara vill ha missionären medan du vill vända och vrida på henne var femte minut.
Eli, äldst i gruppen, ler lite åt de andra:
– Man blir faktiskt lite porrskadad, även om man kanske inte är medveten om det.
Ensam med en film, sin fantasi och sin kropp är det bara du själv som styr, menar han. Med en partner är det något annat.
– Ändå vill du åt samma känsla med tjejen, vilket sällan funkar. Den som säger något annat ljuger, säger Eli.
En kille som mest suttit tyst berättar att han sett filmen ”Don Jon”, om en man som blev impotent av porrtittande.
– Men åtminstone jag har perioder då jag pausar och bara kollar lite. När jag har tjej och inte är så desperat, säger Karim.
Fotnot: Samtliga killar heter egentligen något annat.
Gå till toppen