Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dansk Folkeparti öppnar för SD

Dansk Folkeparti har ändrat uppfattning om SD och tagit kontakt med partiet. Trots att Dansk folkeparti tidigare sagt nej till ett samarbete med SD i EU-parlamentet.

Jimmie Åkesson, SDBild: Bertil Ericson/TT
– Det som var problemet var att vi fick en uppfattning om att Sverigedemokraterna skulle vilja samarbeta med Nationella Fronten. Men om Sverigedemokraterna avvisar ett samarbete med Nationella Fronten och andra partier som vi inte vill samarbeta med ser jag inget problem med att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Karsten Lorentzen, som bland annat är utrikespolitisk rådgivare hos Dansk folkeparti, till Sveriges radio.
Efter EU-valet meddelade Jimmie Åkesson att SD inte ska samarbeta med Nationella Fronten. Men på söndagens valvaka uttryckte sig Sverigedemokraterna positivt om det franska främlingsfientliga partiet.
Karsten Lorentzen säger till SR att han inte ser några problem med att SD:s ungdomsförbund, SDU, stödjer Nationella Fronten. Eller med SD:s förflutna.
– Ungdomsförbunden får gärna vara lite mer rebelliska än moderpartierna, säger han.
Brittiska UKIP vill dock inte samarbeta med SD. UKIP har tidigare suttit i samma grupp som Dansk Folkeparti men partiets krav på EU-utträde gör att gruppsamarbetet upphör, enligt Karsten Lorentzen. Däremot stödjer han SD:s hållning att omförhandla EU-medlemskapet.
– Det tycker jag är ett bra förslag. Sverige har inte varit medlem i EU så länge som Danmark har. Det betyder att många svenskar har en mer skeptisk hållning till EU.
Gå till toppen