Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ungt lag hämtar kvalkraften i Lund

Arno Slipac är på blixtvisit hemma i Lund som färsk landslagsman i volleyboll med drömmar om EM.
– Jag är inte den som backar, utan går in och tar för mig i stället, säger 20-åringen som har fått starta de två senaste kvalmatcherna.

191 cm långe spikern (till höger i bild) Arno Slipac har gjort kometkarriär i A-landslaget, som laddar i hans hemstad Lund inför det fortsatta EM-kvalet i Vitryssland.Bild: Lars Dareberg
Fotbollslandslaget tränar inför publik i Stockholm. Volleybollandslaget har Idrottshallen för sig själva i handbollsstaden Lund.
Men så är det också ett landslag som inte har sýnts på den stora scenen på över tjugo år. EM i Finland 1993 är det senaste stora mästerskapet för herrarna.
Efter en kvalrunda i Köpenhamn hämtar det unga laget nu kraft inför nästa drabbning som kan ge plats i EM-slutspelet nästa år. I morgon reser truppen vidare till Minsk.
– Kul att vara hemma, helt perfekt, särskilt nu när farmor och farfar också är här och hälsar på, säger Arno Slipac, som knappt känner igen sig i den uppfräschade Idrottshallen.
Redan som 14-åring gjorde han A-lagsdebut för Lunds VK, som han var med om att föra till elitserien. Efter studier på volleybollgymnasiet i Falköping och två säsonger i elitserien växlade han till Falkenberg och vann SM-guld i våras.
– Det var speciellt. Sedan blev vi första svenska lag som vann Nordiska mästerskapen. Jag har verkligen utvecklats där uppe, säger Arno Slipac.
Han har ett år kvar på sitt kontrakt men har rätt att gå utomlands om möjligheten dyker upp.
– Men det ska vara något seröst och bra i så fall. Klart man vill till Italien eller så, men man brukar väl börja i Belgien eller någonting.
Landslaget är ett skyltfönster för utländska klubbar, precis som spel i Falkenberg banade väg för chansen i landslaget. Allting hänger ihop och kan ge ett lyft för den som är bäst när det gäller.
– Jag kom med på ett landslagsläger och kände att jag inte hade något att förlora. Johan [Isacsson, förbundskaptenen] såg någonting på träningen som intresserade honom. Ingen aning vad det var [skratt]. Men jag har verkligen varit noll nervös när jag har kommit in.
Nu tillhör Slipac startuppställningen i laget som fick stryk av både Danmark och Vitryssland för att sedan slå obesegrade Turkiet.
– Det var bra för självförtroendet. Nu vet vi att vi kan slå vilket lag som helst.

Sverige trea i gruppen

Sverige är inne i sina andra EM-kvalrunda och ligger trea i sin grupp efter Turkiet och Vitryssland och före Danmark. Alla möter alla en andra gång i Minsk den kommande helgen.
Gruppsegraren får en direktplats till EM i Italien och Bulgarien i oktober 2015.
Tvåan kan ta sig dit via playoff mot en annan grupptvåa i ett dubbelmöte hemma/borta i våren 2015.
Gå till toppen