Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sportankare med barnasinnet i behåll

Suzanne Sjögren brukar synas i tv-sporten, nu senast i hockey-VM.
Men det senaste året har hon mest ägnat åt att sköta barn – och hästar.

Suzanne Sjögren lämnar snart livet som mammaledig hästskötare och går tillbaka till rollen som sportankare på TV4, där hennes främsta områden är hockey och friidrott.Bild: JESSICA GOW / TT
Livet borde väl vara inställt på slow motion-läge när man är föräldraledig. Så har det verkligen inte varit för sportankaret Suzanne Sjögren, som snarast har jobbat dubbla pass under ledigheten med lille Ben. Anledningen stavas sambon Pontus Westergren, som inte bara är Bens pappa, utan även tävlingsryttare.
– Min vardag ser ut så att jag servar honom i stallet, vilket betyder att jag sadlar hästar och smörjer sadel och träns och tar hand om allt det praktiska. Jag är även sekreterare när det gäller allt från att boka tävlingar och köpa in mat åt hästarna till att se till så att lastbilarna är besiktigade. Det tar väldigt mycket tid!
Om det låter som om det är synd om Suzanne Sjögren är det helt fel tolkning.
Hon är i princip uppvuxen på en hästrygg och fortsatte att hänga i stallet långt efter det att de andra hästtjejerna hade gett sig av mot tonårsland. Hon tävlade själv i många år i hästhoppning, och det finns få platser hon trivs så bra på som i ett stall.
– Jag behöver inte ens sitta på hästryggen, utan det kan räcka med att bara mocka skit och hugga i. Det finns någonting lugnande, för mig i alla fall, med att vara i stallet och fixa och dona.
Hon och familjen förenas i hästintresset.
Tillsammans sticker de ut med den stora hästbussen som har boningsdel fram och hästdel bak, på väg mot tävlingar i Sverige och Europa.
De har roligt ihop och lekfullheten är stor hos både vuxna och barn, säger Suzanne Sjögren.
– Vi är som en kringresande cirkus.
Så småningom lär Pontus Westergren få se sig om efter en ny hästskötare. Snart växlar Suzanne Sjögren upp till heltid på TV4, och hon har redan smygstartat. Det har varit friidrottsmästerskap i Polen och när intervjun görs laddar hon upp inför hockey-VM i Vitryssland. Det är ”hennes” två idrottsområden, och hon trivs som fisken i vattnet med jobbet.
Det är femton år sedan hon började som sportjournalist på Sydnytt, efter en examen från Gymnastik- och idrottshögskolan och en kompletterande kurs på Poppius journalistskola. Sedan har det rullat på, via TV3:s sportredaktion till TV4. Det har hänt en del inom sportjournalistiken under den tiden, inte minst har kvinnorepresentationen ökat kraftigt. När hon började stack hon ut som kvinnlig sportreporter på evenemangen och hon försökte anpassa sig för att smälta in.
– Men nu är det otroligt mycket tjejer när jag är ute på jobb. Man kan inte ens jämföra, det är som natt och dag.

Suzanne Sjögren

Gör: Sportjournalist på TV4.
Familj: Sambon Pontus Westergren, gemensamma barnet Ben och dottern Izabella sedan tidigare samt bonussonen Bastian.
Bor: Söder om Stockholm.
Aktuell: Fyllde 40 år 27 maj.
Om att fylla 40: ”Vi har en väldigt barnslig glädje i vår familj, och det gör att man känner sig yngre. Däremot finns det dagar när man inte har fått sova så mycket, och då syns det att man är äldre också. Kroppen envisas med att vara 40, och det bekymrar mig mer än själva siffran tror jag.”
Största idrottsupplevelsen: ”OS-duellen mellan Ben Johnson och Carl Lewis i Seoul 1988. Ben Johnson vann, men en vecka senare kom det fram att han var dopad. Att se 100-metersfinalen på tv var väldigt stort för mig.”
Så rensar jag tankarna: På hästryggen.
Gör mig glad: Min familj.
Gå till toppen