Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Filosoferna påbörjar flytten från Kungshuset

I veckan gick flyttlasset för de cirka 9 000 böckerna i filosofiska institutionens bibliotek – från Kungshuset till nybyggda Lux.
– Det blir bättre studiemöjligheter, samtidigt som det är något som går förlorat, säger bibliotekarien Fredrik Eriksson.

Kungshuset har en lång historia i Lund. Entrén andas 1500-tal med dess dunkla belysning och stengolv.
Trätrappan, vars steg har slitits ojämna, har stått där sedan 1732 och hela byggnaden luktar på det speciella vis som bara gamla lokaler gör. Det här var Universitetets allra första byggnad.
År 1688 skänktes Kungshuset av Karl XI till lärosätet och Filosofiska institutionen har funnits där sedan 1953.
Men i sommar flyttar verksamheten till nya byggnaden Lux.
En trappa upp ligger biblioteket. På dörren berättar en skylt att det är stängt. Där inne är bibliotekarierna i färd med att packa ihop de cirka 9 000 böcker som tillsammans med fem andra bibliotek blir ett.
Wrangelbiblioteket och de bibliotek som hör till Centrum för teologi och religionsvetenskap, Arkeologiska och Historiska institutionerna ska också flytta till Lux.
Mellan de vita pelarna i filosofiska biblioteket bildar flyttlådorna stora travar som nästan skymmer den gamla salen helt. Bland alla kartonger står studentvakten Kajsa Landin och lastar ner böcker. Hon tycker att det är synd att biblioteket lämnar Kungshuset.
– Det är tråkigt att den här fina lokalen inte längre ska vara ett bibliotek.
Men det finns en positiv sak med flytten: att Lux är tillgängligt för funktionsnedsatta, menar Kajsa Landin.
– Kungshuset är ju inte handikappanpassat, så som det ser ut nu är biblioteket inte till för alla. Det är stängt för de som inte kan ta sig in.
Bredvid står bibliotekarien Anja Hoppe med en kamera och dokumenterar flytten.
– Det är spännande. Det är inte ofta som fem olika bibliotek flyttar och blir till ett. Sista arbetspasset vid biblioteksdisken var i fredags, det känns overkligt, säger hon.
Fredrik Eriksson, ansvarig bibliotekarie, menar att flytten från Kungshuset är på gott och ont.
– Jag har blandade känslor inför det här. Det kommer att bli bättre studiemöjligheter, samtidigt som det är något som går förlorat.
Han tror att flytten kan påverka studentlivet negativt.
– Det är sorgligt, för studentlivet mattas av. Kungshuset blir mer som ett campusområde.
Han hoppas dock att Kungshuset fortsätter att vara en plats för studenter och kanske även doktorsdisputationer.
– Det borde vara tillgängligt för studenter i allmänhet. Förut var Kungshuset en disputationssal, det vore bra om det kunde bli det igen så att det används till olika representativa syften, säger han.
Och Fredrik Erikssons önskan kan komma att uppfyllas. Åtminstone delvis.
Per Eriksson, rektor på Lunds universitet, berättar att planerna på att göra Kungshuset till en plats för studerande och Universitetshistoriska utställningen fortfarande är aktuella.
– Vi flyttar Universitetshistoriska utställningen från Kulturen till Kungshuset. Vi gör också plats för studiecentra. Behovet av studiecentra är stort, studenterna sitter mycket och diskuterar, arbetar ihop och lär sig av varandra.

Hit flyttar filosoferna

Kungshuset, även kallat Lundagårdshuset och Gamla akademien, byggdes år 1578 i Lundagård och blev 1690 en del av Lunds universitet.
I sommar flyttar Filosofiska institutionen därifrån till nya byggnaden Lux, där också fem olika bibliotek – Historiska, Arkeologiska, Wrangelbiblioteket och Centrum för teologi och religion – ska bli ett.
Flytten berör drygt 320 personer.

Flytten i siffror

170 packlådor går åt.
Gå till toppen